ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
«Να ξεκινήσει επιτέλους και η χώρα μας τις έρευνες για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κάτι το οποίο θα καταστεί δυνατό μόνον εφόσον επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα και κυρίως "επί ίσοις όροις" το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)», προτρέπει ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου στο ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος.
Ο κ. Γεωργακόπουλος, που διατέλεσε γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και είναι εθνικός εκπρόσωπος για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ στον τομέα «International Cooperation» (FP7 Specific Programme «Capacities»), επισημαίνει ότι στη χώρα μας έγιναν συνολικά περίπου 270 ερευνητικές γεωτρήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα χερσαίες και κάποιες υποθαλάσσιες. «Για την έκταση και τη γεωμορφολογία της Ελλάδας, ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός, δεν έγινε συστηματικά και φυσικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημειώνει. Αιτίες είναι τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, που σχετίζονται στο Αιγαίο με την Τουρκία.
Εικόνα αδράνειας

Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις των κοιτασμάτων όπου δεν υφίστανται «εμπόδια» με ακανθώδη ζητήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα και οι ΑΟΖ, η αδράνεια της Πολιτείας είναι άξια απορίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρώην ερευνητής στα Ελληνικά Πετρέλαια, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, αν και ανακαλύφθηκε την περίοδο 1988 - 1989, από την τότε θηγατρική εταιρία των ΕΛΠΕ, ΔΕΠ - ΕΚΥ, παραμένει αναξιοποίητο. «Πρόκειται για ένα μεγάλο κοίτασμα, το οποίο μπορεί μάλιστα να διοχετευτεί στο υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου», τόνισε στον «Α» ο κ. Τσόκας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως ο γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος Κωνσταντίνος Νικολάου, στο Θρακικό πέλαγος τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Εψιλον, Αθως, Αμμώδης και Ανατολική Θάσος και το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα. Υπάρχει το κοίτασμα Επανομή (εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή Χαλκιδικής), αλλά και το κοίτασμα πετρελαίου στο Δυτικό Κατάκωλο (Ιόνιο) και το κοίτασμα ασφάλτου στη Ζάκυνθο. Ομως ο πλούτος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν συνυπολογιστεί ότι από τις γεωτρήσεις που έγιναν μόνον 20 - 22 ανταποκρίνονται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου.
Στις περιοχές όπου εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου (ανεξαρτήτως αν είναι εκμεταλλεύσιμα ή όχι) περιλαμβάνονται η δυτική Ελλάδα, τα Γρεβενά, ο Θερμαϊκός κόλπος, το Θρακικό πέλαγος, η δυτική Θράκη, η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, το Αιγαίο και η θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά της Κρήτης.
«Κλειδί» το Καστελόριζο
Τα μοναδικά μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα (φυσικό αέριο στη νότια Καβάλα και πετρέλαιο στον Πρίνο) ανακαλύφθηκαν από καναδικές και αμερικανικές εταιρίες στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και η παραγωγή άρχισε το 1981. Ακολούθησε το κοίτασμα του βόρειου Πρίνου.
«Πέρα από τη σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα πρέπει να καθοριστεί και μια στρατηγική για την πολιτική διευθέτηση του θέματος των ΑΟΖ με τις γειτονικές μας χώρες, ώστε να γίνουν έρευνες και επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», υποστηρίζει ο καθηγητής. Οι επενδύσεις αυτές με τη σειρά τους θα βοηθήσουν:
1. Στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας.
2. Στην ορθολογική αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου.
3. Στην υποστήριξη της εθνικής οικονομίας και της οικονομίας της περιοχής όπου υπάρχουν κοιτάσματα.
4. Στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας.
«Κλειδί» στην οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ είναι το Καστελόριζο, τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα οφείλει να οριοθετήσει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της.
Ο κ. Γεωργακόπουλος δίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, διάλεξη με τίτλο «Θέματα σχετικά με την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες - ΑΟΖ». Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Τσόκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου «Βασίλειος Κυριαζόπουλος».
                                                                       πηγη....agelioforos.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top