04 Μαῒου
,1821.—Εις Κωνσταντινούπολιν κατόπιν διαταγής τού Σουλτάνου απεγχονίσθησαν οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Ανδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο Αρχιδιάκονος του Πατριάρχου Γρηγορίου Νικηφόρος και ο πρώην μέγας διερμηνεύς Καλλιμάχης. Ο Δωρόθεος Αδριανουπόλεως, ανήκει στους μεγάλους διδασκάλους του γένους και συνέβαλε στον ελληνοκεντρικό διαφωτισμό του, στη μύηση δηλαδή στις επιστήμες, αλλά μέσα στα πλαίσια της παράδοσης του. Δίδαξε την φυσική, τα μαθηματικά, την γεωμετρία, την φιλοσοφία και την λογική και εκτός πολλών άλλων συνέταξε το μεγάλο λεξικό της ελληνικής γλώσσας, με τον τίτλο «Κιβωτός», που το ενίσχυσαν ηθικά και οικονομικά οι Ζωσιμάδες. Οι Αρχιερείς κρατούντο υπό περιορισμό και ως όμηροι από τον Μάρτιο του 1821 και ήταν στην κυριολεξία οι κυριώτεροι και πλέον υπεύθυνοι όμηροι στα χέρια τού σουλτάνου, πού μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούσε να κρατά υποχείριους και καταδυναστευόμενους τούς Έλληνες κάθε περιοχής.
.—Οι Έλληνες στο Τρίκκερι τής Μαγνησίας λαμβάνουν τα όπλα και επαναστατούν «Αλέξανδρος Δ. Κριεζής – Γκιορνάλε διά την ανεξαρτησίαν τού Έθνους : «Ήρχισε να αλλάζη ο καιρός μπάτης και εις τας 3 Μαῒου εφθάσαμεν εις Σκίαθον, εις τας 4 εις Τρίκερι αγκυροβολήσαμε. Ήλθον οι προύχοντες τού τόπου με τούς εμποροπλοιάρχους και με υποδέχθησαν με εσυντρόφευσαν εις την Κατζελαρίαν τους, τους ωμίλησα πολλά δια την ανεξαρτησίαν». Παρά τον ενθουσιασμό για συμμετοχή στον ξεσηκωμό του γένους, οι επαναστάτες στην Θεσσαλία ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άτακτοι χωρικοί, χωρίς κανένα είδος στρατιωτικής εμπειρίας, αλλά και χωρίς τα απαραίτητα όπλα και πολεμοφόδια. Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Επαναστάσεως.
1824.—[Κρήτη] Οι κατέχοντες, πολλά προσέφεραν στον αγώνα, εξέχον δε τούτων το μέλος τής Καγγελαρίας Ανδρέας Κριαράς, πέραν τής φιλοξενίας (ύπνον και τροφήν) στα πλοία του αλλά και στας οικίας του στην Ανώπολην, διέθεσεν ολόκληρο το φορτίο τού πλοίου του, αποτελούμενον από σίτο, όρυζα και κουκιά για τους πρόσφυγας, χωρίς να λάβει οβολόν αλλά στις 4 Μαΐου 1824 μετέβη εις Ύδραν και παρήγγειλε 10 πλοία, κατέβαλε δε εξ ιδίην 66.000 γρόσια μόνο ως προκαταβολήν για την σωτηρίαν τής πατρίδος.
1825.—Τρείς χιλιάδες τούρκοι, υπό τον Κιουταχή πασά, νικούν στα Πεντεόρια Φωκίδος τους Πανουργιά, Γκούρα και Σκαλτσοδήμο και εισέρχονται στα Σάλωνα (Άμφισσα), όπου προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές, ενώ παίρνουν ως σκλάβους 300 νέους και νέες.
1826.—Ο Ιμπραήμ Πασάς επιτίθεται σφοδρώς εναντίον των καλογήρων της ιεράς μονής Αγίας Λαύρας και αποκρούεται.
1827.—Με ψήφισμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης ορίζεται ως πρωτεύουσα του κράτους το Ναύπλιο. Όμως λόγω του εμφυλίου η Αντικυβερνητική Επιτροπή που είχε ορισθεί μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια, αποφάσισε την μεταφορά της έδρας στην Αίγινα.
1833.—Η Συνθήκη της Κιουτάχειας, σύμφωνα με την οποία η Κρήτη παραχωρείται από τον Σουλτάνο στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου στην τιμή των 21 εκατομμυρίων γροσίων. Πολιτικός διοικητής της νήσου διορίσθηκε ο Μουσταφά Ναϊλή πασάς, γνωστός και ως Γκιριτλής (Κρητικός). Το διάστημα εκείνο η Αίγυπτος είχε εμπλακεί σε πόλεμο με την τουρκία, η οποία ζήτησε την βοήθεια της Ρωσίας.[Η εναλλαγή των συμμαχικών στρατοπέδων είναι εντυπωσιακή]. Με την ισχυρή παρουσία του ρωσικού στόλου στον Κεράτιο, η τουρκία και η αίγυπτος υπέγραψαν την συνθήκη ειρήνης της Κιουτάχειας, στα πλαίσια της οποίας ήταν και η παραχώρηση της Κρήτης στον έλεγχο των αιγυπτίων.
1854.—(ἤ 8/5)Τα εισελθόντα εις Θεσσαλίαν ανταρτικά σώματα υπό τους Τσικουράκον, Δ. Πετροπουλάκην καί Πλαπούταν πολιορκούν το Φανάρι καί αναγκάζουν τους τούρκους να κλεισθούν εις το φρούριον των Τρικάλων, ενώ ο Χατζηπέτρος με τον Ν.Λεωτσάκον, έπειτα από σκληράν μάχην, καθ’ ην επετέλεσαν και οι δύο θαύματα ηρωϊσμού καί ανδρείας, εισέρχονται εις Καλαμπάκαν. Τα δημοτικά τραγούδια του τόπου αντηχούν για τους δυο αυτούς ήρωες μέχρι σήμερα στην περιοχή:
«Τι έχεις μαύρε κόρακα και σκούζεις και φωνάζεις;
Μήνα για αίματα διψάς, μήνα διψάς για λέσια;
Έβγα ψηλά στον Κόζιακα, ψηλά στην Καλαμπάκα.
Να ιδείς κρέατα τούρκικα, κορμιά χωρίς κεφάλια…
Βάστα, ρε Χατζηπέτρο μου, το λιάπικο ντουφέκι!
Βάστα Πέτρο, πουλάκι μου, να κλείσουμε τους δρόμους…»
.—Κατά τήν ιδίαν ημέραν, ο εν Αθήναις Άγγλος πρεσβευτής,
εις βιαίαν συνομιλίαν του με τον Όθωνα, διατυπώνει την απειλήν της
εκθρονίσεώς του, εις περίπτωσιν καθ’ ην δεν απεκήρυσσε τους εν Θεσσαλία
αντάρτας [!!].Μήνα για αίματα διψάς, μήνα διψάς για λέσια;
Έβγα ψηλά στον Κόζιακα, ψηλά στην Καλαμπάκα.
Να ιδείς κρέατα τούρκικα, κορμιά χωρίς κεφάλια…
Βάστα, ρε Χατζηπέτρο μου, το λιάπικο ντουφέκι!
Βάστα Πέτρο, πουλάκι μου, να κλείσουμε τους δρόμους…»
1863.—Πεθαίνει σε ηλικία 90 περίπου ετών, ο στρατιωτικός και συγγραφέας της Επαναστάσεως Χριστόφορος Περραιβός (Χρυσάφης Χατζηβασιλείου ). Γεννήθηκε το 1773 στην Περραιβία, κοντά στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στους Παλαιούς Πόρους (Πούρλες) Πιερίας.
1882.—Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.
1896.—Οι Κρήτες δίνουν πολυήμερη μάχη με τους τούρκους στον Βάμο και τους Αρμένους του Αποκορώνα.
1897.—Στην Θεσσαλία συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και τούρκων.
1900.—Το ατμόπλοιο “Κωνσταντίνος” της ατμοπλοΐας “Χατζή-Δαούτ Φαρκούχ” εγκαινιάζει τακτική επικοινωνία με την Αίγυπτο.
1904.—Σύμφωνα με πηγές, 1.500 οργανωμένοι βούργαροι συμμορίτες είχαν συγκεντρωθεί στην μονή Ρίλα και ήταν έτοιμοι να περάσουν στην Μακεδονία με σκοπό δολιοφθορές.
1905.—Ηλεκτροφωτίζεται η οδός Αθηνάς.
1908.—Πάνδημο μνημόσυνο υπέρ των 617 Κρητικών πεσόντων του Μακεδονικού αγώνος , στην Αθήνα.
1910.—Γεννιέται στην Κύπρο ο τεράστιος αθλητής παγκοσμίου επιπέδου (δρομέας ημιαντοχής και αντοχής) Στέλιος Κυριακίδης, νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης.[βλ.20/4/1946]
1912.—[ν.ημ.] Δεκαπέντε πολεμικά ιταλικά περιέζωσαν τη Ρόδο και ο Ιταλός στρατηγός Giovanni Αmeglio αποβίβασε 15 χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες στο σημερινό Φαληράκι. Οι κάτοικοι της Ρόδου, χωρίς να γνωρίζουν το άθλιο μέλλον τους, έπλεαν σε πελάγη χαράς. Επιτέλους ύστερα από αιώνες θα απαλλάσσονταν από τον επαχθή τουρκικό ζυγό που βύθισε τη Ρόδο και τα άλλα Δωδεκάνησα στην αμάθεια, στην οικονομική αθλιότητα και στην πολιτιστική υποβάθμιση. [Για να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός των αράβων πολεμιστών από τους τούρκους στο αφρικανικό μέτωπο, ο ιταλικός στόλος στις 28 Απριλίου 1912 κατέλαβε την Αστυπάλαια, στις 4 με 6 Μαΐου τη Ρόδο και τις επόμενες ημέρες, με εξαίρεση το Καστελλόριζο (Μεγίστη), τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, με τελευταία τη Σύμη (19 Μαΐου) και την Κω (20 Μαΐου).
1918.—Ο πρωθυπουργός Βενιζέλος, προβαίνει σε λογοκρισία κατά συγκεκριμένης μερίδος εφημερίδων της χώρας.
1919.—Άτακτοι τούρκοι επιτίθενται κατά του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Σμύρνη.
.—Σε απάντηση της απόβασης του Ελληνικού στρατού στο λιμάνι της Σμύρνης, οι τούρκοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες κατά των ομογενών μας σε όλη την Ανατολία.
.—Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.
1920.—Σε ολόκληρον το μέτωπο της Μ.Ασίας γίνεται δράση προφυλακών.
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.
1924.—Έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι της Γαλλίας.
1931.—Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επανεκλέγει Πρόεδρο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
1941.—Ο Χίτλερ, εις εκφωνηθέντα λόγον του στο Ράϊχσταγκ διά την εν γένει πολεμικήν κατάστασιν, αναλύων τα συμπεράσματα εκ των νικών τού γερμανικού στρατού, εξήρε την ανδρείαν τού Έλληνος στρατιώτου. «Η ιστορική δικαιοσύνη, ετόνισεν, επιβάλλει τήν υποχρέωσιν νά διαπιστωθή ότι από όλους τους αντιπάλους τούς οποίους αντιμετωπίσαμεν, ο ελληνικός στρατός ιδίως επολέμησε μέ ύψιστον ηρωϊσμόν καί αυτοθυσίαν».
.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταλαμβάνουν την νήσο Χίο.
1944.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου, φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών και τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο στη θέση ενός απότομου γκρεμού όπου είχαν στήσει τα πολυβόλα. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιείται και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις φυλακές της Φορέντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους. Στις 16-5-1944 θα εκτελέσουν 16 από τους φυλακισθέντες.Τα γυναικόπαιδα οδηγούνται στην εξορία στην περιοχή Άδελε- Κόρνια του Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση των γυναικόπαιδων κατέστρεψαν το χωριό.
.—Εκτελέσεις από τους Ναζί στο Μαγαρικάρι Ηρακλείου Κρήτης. Ο αρχηγός και εμψυχωτής της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή της Μεσσαράς και στον Ψηλορείτη, Πετρακογιώργης, είχε την καταγωγή του από το Μαργαρικάρι. Αυτό ήταν η αιτία που στις 4 Μαΐου 1944 οι Γερμανοί βοηθούμενοι στο έργο τους από τους Ελληνικής καταγωγής προδότες έκαψαν εξ ολοκλήρου το χωριό εκτός από την εκκλησία και την φάμπρικα Πετράκη. Εφτά (7) άτομα από εκείνα που συνέλαβαν εκτέλεσαν στο χωριό Σκούρβουλα με άλλους 40 και 13 άτομα μαζί με άλλα πολλά επιβίβασαν σε καράβια και στην συνέχεια τα βούλιαξαν.
.—Στις 4 Μαΐου 1944, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το χωριό Καμάρες (Ηρακλείο Κρήτης) και πυρπολήθηκε. Όσοι από τους κατοίκους δεν πρόλαβαν να διαφύγουν εκτελέστηκαν επί τόπου. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ανδρών και γυναικών ανέρχεται στους 28.
1951.—Αποφασίζεται οριστικά η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου.
1952.—Ιδρύεται εργοστάσιο σπίρτων στη Ρόδο και ανάβει η μάχη με τους Σουηδούς, που έχουν το μονοπώλιο.
1954.—Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους. Η Εκκλησία της Ελλάδος στα μέσα Ιουνίου θα εισηγηθεί στην πολιτεία, να απαγορευθεί η κυκλοφορία των βιβλίων του, με βάση αποσπάσματα από τον «Kαπετάν Mιχάλη» και τού συνόλου τού περιεχομένου τού «Τελευταίου Πειρασμού».
1963.—Η Ένωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
1967.—Αρχίζουν νέοι εκτοπισμοί στην νήσο Γυάρο.
1980.—Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο ανθέλληνας Γιουγκοσλάβος ηγέτης, Γιόζιπ Τίτο.
1990.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 153 ψήφους. Μετά τις εκλογές της 8ης Απριλίου ο Κ. Καραμανλής απεδέχθη να είναι υποψήφιος της ΝΔ και, αφού απέβη άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνταν 180 ψήφοι (το ΠαΣοΚ ψήφισε τον Ι. Αλευρά και ο ΣΥΝ τον Κ. Δεσποτόπουλο ), εξελέγη στην επαναληπτική με 153 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του κ. Θ. Κατσίκη που είχε εκλεγεί με τη ΔΗΑΝΑ και των δύο εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν εκλεγεί ως «ανεξάρτητοι».
1992.—Στην Ελούντα της Κρήτης βρίσκεται ο Γάλλος Ζαν Μαρί Λεπέν, για να συμμετάσχει σε ακροδεξιό ευρωπαϊκό συνέδριο.
1993.—Με κυβερνητική απόφαση, ιστορικός τόπος χαρακτηρίζεται ο χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα, όπου το 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 800 περίπου κατοίκους.
1994.—Ο πρώτος «μετροπόντικας» αρχίζει τη διάνοιξη της σήραγγας του υπόγειου σιδηροδρόμου στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης.
1995.—Στην Αθήνα γίνεται η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία επιβεβαιώνεται ότι, το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
1997.—Αντιδράσεις στη ΝΔ προκαλούν αποκαλύψεις, που περιέχονται στα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι, στα τέλη του 1975 ο τέως βασιλιάς οργάνωνε πραξικόπημα, το οποίο τελικά απετράπη.
2001.—Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να “προσκυνήσει στην Πνύκα”, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054. Η επίσκεψή του έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Στεφανόπουλου και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας. Δύο ημέρες πριν έλθει ο Πάπας, μεγάλη λαοσύναξη πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Μητροπόλεως Αθηνών, με σκοπό να παρακαλέσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο να τροποποιήσει την απόφασή του για την επίσημη και θεσμική εκκλησιαστική υποδοχή του αιρεσιάρχου Πάπα της Ρώμης στην Αθήνα. Στο τέλος εξεδόθη ψήφισμα προς επίδοση στον Αρχιεπίσκοπο, στην πλησίον της λαοσυνάξεως παρακείμενη Αρχιεπισκοπή.
.
.
.
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
.
.
.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου