05 Μαῒου

.
553.—Επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα της την αίρεση του μονοφυσιτισμού.Εκείνη την περίοδο στην αυτοκρατορία υπήρχαν και οι μονοφυσίτες και μάλιστα ο Ιουστινιανός μερικές φορές τους ευνοούσε, από την μία επηρεασμένος από την Θεοδώρα και από την άλλη για πολιτικούς λόγους. Οι φατρίες του Ιπποδρόμου, είχαν μεταβλήθεί προοδευτικά σε πολιτικά κόμματα, τα οποία εκπροσωπούσαν διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές τάσεις. Θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ ορθοδόξων και μονοφυσιτών, να ξεκαθαρίσει το θέμα των «Τριών Κεφαλαίων», τα οποία είχαν σχέση με τρείς εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 5ου αιώνα που δεν ζούσαν πλέον, αλλά κυρίως για να ρυθμίσει μερικά ζητήματα που είχαν σχέση με τις αποφάσεις της Γ’ και Δ’ Συνόδου και πιο ειδικά με τον Νεστοριανισμό και τον Μονοφυσιτισμό, κάλεσε την 5η Οικουμενική Σύνοδο. Όσους Επισκόπους δεν δέχθηκαν τις αποφάσεις της Συνόδου τους καταδίωξε και εξόρισε. Παρ’όλα αυτά, οι αποφάσεις δεν έγιναν γενικώς αποδεκτές, ιδιαιτέρως από την Δύση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρώτο σχίσμα που διήρκεσε για πενήντα χρόνια.
614.—Τα Περσικά στρατεύματα, υπό τον βασιλιά Χοσρόη Β’, νικούν τον Στρατό μας στα Ιεροσόλυμα, τα οποία λεηλατούν, σφάζοντας χιλιάδες χριστιανούς με την βοήθεια των Ιουδαίων, και γύρω στους 100.000 πούλησαν ως δούλους. Κατέστρεψαν εκκλησίες, σύλησαν τον Πανάγιο Τάφο και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους Κτησιφών· όπως θρυλείται, ο Χοσρόης τον έστησε στα δεξιά του θρόνου του, ενώ στα αριστερά τοποθέτησε έναν ψεύτικο πετεινό ώστε ο ίδιος να κάθεται ως «πατήρ», ανάμεσα στον «Υιό» και στο «Άγιο Πνεύμα». (Η Κτησιφών είναι πόλη που ιδρύθηκε την Ελληνιστική περίοδο και αργότερα έγινε πρωτεύουσα του Παρθικού βασιλείου και της Περσικής αυτοκρατορίας των Σασσανιδών).
1426.—Οι απάνθρωποι τούρκοι, αφού βασάνισαν σκληρά επί οκτώ μήνες τον Όσιο Εφραίμ από την Αττική, τον σκότωσαν διαπερνώντας τον με πυρακτωμένο ξύλο, ενώ ήταν καρφωμένος στον κορμό ενός δένδρου.
1808.—( 5-8/5)Κατά την διάρκεια ενός ακόμη ρωσοτουρκικού πολέμου, ξεσπά πρώτα το κίνημα του Νικοτσάρα και στην συνέχεια ξεσηκώνεται στα Χάσια ο παπά Θύμιος Βλαχάβας με άλλους αρματολούς και κλέφτες του Ολύμπου. Ο Θεοδωράκης Βλαχάβας, αδελφός του παπά Θύμιου, μαζί με άλλους εξεγερμένους Έλληνες, συγκρούστηκε στις 5 Μαῒου, στο Καστράκι, έξω από την Καλαμπάκα κοντά στα Μετέωρα, με τους αλβανούς τού Αλή πασά,υπό τον Μουχτάρ Πασά. Η μάχη ήταν σφοδρή και σ’αυτήν έπεσε ο Θεοδωράκης Βλαχάβας και αρκετοί από τους συμπολεμιστές του, ενώ ο Μουχτάρ μπήκε στην Καλαμπάκα και οχυρώθηκε.Ο Νικοτσάρας και οι Βλαχαβαίοι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως οι πρώτοι καταδρομείς εκείνης της περιόδου λόγω της πολεμικής τακτικής που εφάρμοζαν.
1809.—Ιδρύεται στο Παρίσι η πρώτη επώνυμη μυστική οργάνωση τών Ελλήνων της Διασποράς, «Το Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο», με σκοπό την πνευματική αναγέννηση του ελληνισμού. Μέλος της υπήρξε ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ένας απ’ τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, ο οποίος ήταν φοιτητής τότε στο Παρίσι. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ως ιδρυτή τον Καποδίστρια ενώ άλλες υποστηρίζουν, πως το «Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο» δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1807 από το Πρέσβη της Γαλλίας στη Κωνσταντινούπολη, Μαρί Γκαμπριέλ Φλοράν Ογκύστ ντε Σουαζέλ – Γκουφιέ, ή ότι ήταν μέλος του, πράγμα αρκετά απίθανο λόγω της φιλοτουρκικής του στάσεως και λόγω του ότι την λατρεία του για την Αρχαία Ελλάδα την εξεδήλωνε μέσω της αρχαιοκαπηλίας! Είναι ο πρώτος που απέσπασε τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνος, άξιος διδάσκαλος του Έλγιν.Μετά την γαλλική επανάσταση κατέφυγε στην Ρωσία όπου έγινε στενός φίλος της Μεγάλης Αικατερίνης που του παραχώρησε έκταση γης στην Λιθουανία.
1821.—(4ἤ5/5)Εφτά Υδραίϊκα και Τρικεριώτικα πλοία , με επικεφαλής τον καπετάνιο Αναστάσιο Τσαμαδό – ο οποίος έπεσε ηρωικά στην μάχη τής Σφακτηρίας το 1825 – μπαίνουν στον Παγασητικό κόλπο και ο κόσμος που τα βλέπει ενθουσιάζεται και ξεσηκώνεται. Η αποστολή τους ήταν, σύμφωνα με το σχέδιο τών φιλικών και τού Γαζή, να μεταφέρουν πολεμοφόδια στους αγωνιστές , που σε λίγο θα ξεκινούσαν την πολιορκία τού κάστρου τού Βόλου. Παρά τον ενθουσιασμό για συμμετοχή στον ξεσηκωμό του γένους, οι επαναστάτες στην Θεσσαλία ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άτακτοι χωρικοί, χωρίς κανένα είδος στρατιωτικής εμπειρίας, αλλά και χωρίς τα απαραίτητα όπλα και πολεμοφόδια. Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Επαναστάσεως.
.—Ο «Νηρεύς», με πλοίαρχον τον Αντ.Κριεζήν, μονομαχεί εντός τού Μαλιακού κόλπου μέ τουρκικήν φρεγάταν και έπειτα από πεισματώδη επτάωρο αγώνα, την ανατινάσσει.
.—Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει το λάβαρο τής επαναστάσεως στην νήσο Σαντορίνη.  Ο στόλος της Σαντορίνης ανερχόταν σε 32 πλοία, 480 ναυτών, με 126 κανόνια.Σε επιστολή των προκρίτων και λοιπών κατοίκων της Σαντορίνης στους προκρίτους των Σπετσών, στις 30 Απριλίου 1821, γίνεται αναφορά στο έμψυχικο δυναμικό το οποίο στέλνουν οι Σαντορινιοί για την υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα: « Όθεν εξαποστέλλομεν κατά το παρόν, προς υμάς, άνδρας 70 ομού μ έναν ιερέα, συνοδευόμενους με ένα των προυχόντων ημών Νικόλαον Δεναξάν, τους οποίους θέλει να μεταχειρισθείτε εις τα απολεμικά υμών πλοία υπέρ της κοινής ελευθερίας». Οι κάτοικοι του Σκάρου, αν και καθολικοί στο θρήσκευμα δεν αρνήθηκαν ποτέ να βοηθήσουν τον αγώνα με χρήμα ή είδος.
.—Ο Δημήτρης Μακρής φονεύει τον τούρκον εισπράκτορα, ο οποίος μετέφερε τους φόρους εις Κωνσταντινούπολιν παρά Σκάλα Μαυρομάτη Ναυπάκτου, δίνοντας το έναυσμα της επαναστάσεως στην Δυτική Ελλάδα.
1823.—Ο Ν.Κριεζώτης, έπειτα από σκληράν μάχην παρά την Κάρυστον, τρέπει εις φυγήν τας επιτεθείσας εναντίον του υπερτέρας τουρκικάς δυνάμεις.
1826.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων ( υπό τους Πετμεζά και Σολιώτη και τούρκων παρά το Καστράκι Καλαβρύτων. Την μάχη εκέρδισαν οι τούρκοι.
1827.—Λήγουν στην Τροιζήνα οι εργασίες της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως, με την οποία έγινε η εκλογή του Ι. Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος [από τις 30/3] και ψηφίστηκε το “Πολιτικό Σύνταγμα της Χώρας”.
.—Ο Σισίνης παραδίδει δια συνθήκης το Κάστρο Χλουμουτσίου Ηλείας εις τον Ιμβραήμ ο οποίος και το επολιόρκει.
1833.—(ν. ημερ.) Η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη λήψη μέτρων οργάνωσης της πυρασφαλείας της χώρας μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, ανατέθηκε στους Νομάρχες. Δημιουργία πυροσβεστικής Αρχής.
1840.—Απέθανε εν Αθήναις ο Ανδρέας Ζαΐμης, εκ των πρωτεργατών της Επαναστάσεως. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Γ’εν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως, πρόεδρος τού Εκτελεστικού και σύμβουλος της Επικρατείας. Διεκρίνετο δια την σωφροσύνη καί την μετριοπάθειάν του. Ο Θ. Κολοκοτρώνης, προσελθών κατά την κηδείαν, επλησίασε δακρύων το φέρετρον και ανεφώνησε: «Τί μας κάλεσες εδώ, κυρ Αντρέα να κάμωμε, καμμιά εθνική συνέλευσι ή να πολεμήσωμε τον Αράπη (εν. τον Ιμβραήμ)».
1867.—Σε μάχη των Κρητών με τους τούρκους στην Ανάπωλη, φονεύεται ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Βλάχος.
1897.—(ν. ημερολ.) Μάχη Δομοκού. Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ (Δερβέν—Φούρκα). Εις την μάχην αυτήν έλαβε μέρος η Λεγεών τών Φιλελλήνων, εξ 150 ανδρών, κατά το πλείστον Γερμανών καί Πολωνών, υπό την διοίκησιν τού Έλληνος λοχαγού τού πυροβολικού Βαρατάση, όστις και εφονεύθη. Έπεσαν επίσης πολλοί φιλέλληνες. Εις την ίδιαν μάχην μετέσχε και ιταλική Φάλαγξ Γαριβαλδινών, υπό τον Κυπριάνι, όστις τραυματίσθη. Η μάχη του Δομοκού υπήρξε το αποκορύφωμα, αλλά ουσιαστικά και το τέλος του πολέμου. Με παρέμβαση του τσάρου της Ρωσίας, [αδελφού της Βασιλίσσης Όλγας της Ελλάδος], ο σουλτάνος αποδέχθηκε πρόταση προσωρινής ανακωχής.
1901.—Ο χημικός Όθων Ρουσόπουλος, ανακοινώνει ότι ο καθαρισμός των χάλκινων ευρημάτων που προέρχονται από τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος δηλώνει ότι τα ευρήματα στην αρχή τα έβαλαν μέσα σε αποσταγμένο νερό για να απομακρυνθεί το αλάτι και στη συνέχεια προχώρησαν στη «δι’ υδρογόνου εν τω γεννάσθαι αναγωγή…».
1905.—Τα αντάρτικα σώματα του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Μαζαράκη και του Οπλαρχηγού Εμμανουήλ Κατσίγαρη, Κρήτες και οι δύο, δέχονται επίθεση από τουρκικό τάγμα στα Καλύβια Πέλλας, αλλά κατορθώνουν μετά από σκληρή ολοήμερη μάχη να απαγκιστρωθούν και να διαφύγουν.
1912.—Ο κατοχικός τουρκικός στρατός της Ρόδου, υποχωρεί στο χωριό Ψίνθος και η Ιταλική σημαία των νέων κατακτητών, υψώνεται σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια.
.—Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.[5/5-27/7]
1913.—Αψιμαχίες του στρατού μας, με τους βούργαρους ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
1919.—Άτακτοι τούρκοι στην Μ.Ασία επιτίθενται εναντίον του ελληνικού στρατού.
.—Γεννιέται ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός και δικτάτορας. Η ζωή του, η δράση του, η πορεία του και το έργο του αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών ερευνών. Είχε εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων πρώτος απ’ όλη την χώρα και με τον μεγαλύτερο βαθμό. Ως Εύελπις ήταν άριστος και με άριστα αποφοίτησε το 1940. Πολέμησε ηρωικά και πήρε αριστεία ανδρείας στον πόλεμο που ξέσπασε αμέσως σχεδόν με το που βγήκε απ’ τη σχολή. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής εντάχθηκε στις εθνικές ομάδες αντιστάσεως.Μετά τον πόλεμο έγινε αξιωματικός πληροφοριών και παρασημοφορήθηκε για την δράση του στον πόλεμο (Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας και δύο Πολεμικούς Σταυρούς) και στον Εμφύλιο (Μετάλλιον Εθνικών Πράξεων, Αργυρούν Σταυρόν Γεωργίου Α΄ μετά ξιφών και τέσσερις Πολεμικούς Σταυρούς). Όταν ο Ιωάννης Πασσάς επισκέφθηκε τον Παπαδόπουλο στα τέλη του 1972 ή τις αρχές του 1973, ο τελευταίος του είπε τα παρακάτω λόγια: «Δυστυχώς θέλουν να μας διαλύσουν» Ήταν περίλυπος και είχε βυθίσει το κεφάλι του μέσα στα χέρια του.
1920.—Επί του όρους της Μ.Ασίας Κουτσάκ Ντάγ γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Οι τούρκοι ετράπησαν σε φυγή.
1921.—Σε ολόκληρον το μέτωπο της Μ.Ασίας επικρατεί ηρεμία.
1922.—Η ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.
1923.—Η Κοινωνία των Εθνών εγκρίνει αρχικά τη χορήγηση στην Ελλάδα προσφυγικού δανείου, ύψους 10.000.000 λιρών στερλινών.
1941.—Οι ιταλοί καταλαμβάνουν την Ιθάκη.
1944.—Ο καταρτισθείς εις Μέσην Ανατολήν Ιερός Λόχος υπό τον συνταγματάρχην Χ.Τσιγάντεν επιχειρεί επιτυχή επιδρομήν εις την κατεχομένην υπό τών Γερμανών Χίον καί καταστρέφει σημαντικάς εγκαταστάσεις τού εχθρού.
1949.—Καθιερώνεται κοινός τύπος των Δηλώσεων Μετάνοιας των Ελλήνων κομμουνιστών.
1960.—Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ζητά νομιμοποίηση του ΚΚΕ και εκλογές με αναλογική.
1961.—Κατατίθεται στην ελληνική Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος: Ενισχυμένη αναλογική με ποσοστό 17%.
1970.—Εγκαινιάζεται ο δορυφορικός σταθμός εδάφους του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες.
1980.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Τσάτσο στην Προεδρία της χώρας.
1995.—Στο 9,9% φτάνει ο ελληνικός πληθωρισμός και είναι η πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια, που γίνεται μονοψήφιος.
.—Συγκλονιστικές αποκαλύψεις κάνει ο ελληνικός Τύπος σχετικά με τα παιδιά, που φιλοξενούνταν στο βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός” της Θεσσαλονίκης και υιοθετήθηκαν την εποχή του Εμφυλίου.
2001.—Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το σχίσμα. Δύο ημέρες πριν έλθει ο Πάπας, μεγάλη λαοσύναξις πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Μητροπόλεως Αθηνών, με σκοπό να παρακαλέσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο να τροποποιήσει την απόφασή του για την επίσημη και θεσμική εκκλησιαστική υποδοχή του αιρεσιάρχου Πάπα της Ρώμης στην Αθήνα. Στο τέλος εξεδόθη ψήφισμα προς επίδοση στον Αρχιεπίσκοπο, στην πλησίον της λαοσυνάξεως παρακείμενη Αρχιεπισκοπή
2002.—O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του «φάϊναλ-φορ» που έγινε στην Μπολόνια της Ιταλίας, επικράτησε της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.
2004.—Ανησυχία στο διεθνή Τύπο προκαλεί μπαράζ εκρήξεων, μικρής ισχύος, στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, 100 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.
.
.
.
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
.
.
.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
.

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top