07 Μαῒου
,558.—Μετά την κατάρρευση τού θόλου τής Αγίας Σοφίας από σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιουστινιανός Α’ διατάσσει την ανοικοδόμησή της. « Από τότε που κτίστηκε η Αγία Σοφία, έγιναν 10 ισχυροί σεισμοί στα πρώτα 20 χρόνια, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ. Στους 15 αιώνες ζωής του ναού – έως το 1989 -σημειώθηκαν συνολικά 63 σεισμοί έως και 7 Ρίχτερ»
1274.—Σύνοδος τού Λουγδούνου (Λυώνος ), καθ’ ην απεφασίσθη η Ένωσις τών Εκκλησιών, μη πραγματοποιθείσα όμως, λόγω τού ότι οι Λατίνοι απέβλεπον δι’ αυτής εις την πλήρη υποδούλωσιν τής Ορθοδόξου εκκλησίας και τον βαθμιαίον αφανισμόν της. Ο Μιχαήλ για λόγους εν τω βάθει πολιτικούς, απέστειλε εκπροσώπους στη Σύνοδο τής Λυών στις 7 Μαΐου τού 1274 οι οποίοι ανέγνωσαν ενώπιον τών δυτικών ιερέων και τού πάπα, τις ομολογίες πίστεως τού αυτοκράτορα Μιχαήλ αλλά και τού συναυτοκράτορα Ανδρονίκου. Στις 6 Ιουλίου τού 1274, επήλθε συμφωνία και υπογράφηκε η πράξη τής Ενώσεως τών Εκκλησιών. Ο Γεώργιος Ακροπολίτης ορκίστηκε εξ ονόματος τού αυτοκράτορα πίστη στον πάπα και αποδοχή τού ρωμαϊκού Πιστεύω (Credo). Η Ένωση, αν και δημιούργησε αντίδραση και δυσαρέσκεια στην Ανατολή προέβαλλε την εικόνα τού αυτοκράτορα στη Δύση και απέτρεψε προσωρινά τις επιθέσεις τών καθολικών ηγεμόνων κατά τής αυτοκρατορίας.
1453.—Αποκρούεται νέα μεγάλη έφοδος τού σουλτάνου Μωάμεθ Β’ κατά τής Κωνσταντινουπόλεως.
1673.—Σεισµός κατέστρεψε πολλά σπίτια στο Ηράκλειο και έγινε αισθητός µέχρι την Ζάκυνθο.
1770.—(7 μὲ 8/5) Ο Χατζή Οσμάν πασσάς ανατινάσσει τον Πύργο των αδελφών Καλκαντήδων στην περιοχή Σκουτάρι της Μάνης, μετά από ανεπιτυχή πολιορκία μίας εβδομάδας (βλ.3/5). Είναι το πρώτο ολοκαύτωμα Ελλήνων στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οι τούρκοι έσκαψαν σήραγγα στην νοτιοανατολική πλευρά του πύργου, και έφθασαν ως τα θεμέλια. Τοποθέτησαν εκρηκτικά και την νύκτα της 7 προς 8/5/1770, τους ανατίναξαν. Από τους ηρωικούς υπερασπιστές δεν επέζησε κανείς. Μετά την μάχη με τους Καλκαντήδες ο Οσμάν ζήτησε να δη τους αρχηγούς των Μανιατών για διαπραγμάτευση της ειρήνης. Εκείνοι έστειλαν δύο γέρους παπάδες κι ένα επίσης γέρο ιδιώτη στον Οσμάν. Οι παλουκωθέντες γέροντες ήσαν (κατά τον Δημ. Αλεξανδράκη) οι : ιερεύς Τσατσούλης 80 ετών από την Αρεόπολη, ένας ακόμη υπέργηρος ιερεύς και ο ιδιώτης γέρων Πικουλάκης. Αυτός θεώρησε δήθεν υποτιμητικό το να συζητεί με γέρους και όχι αρχηγούς και αποκεφαλίζει τους τρεις απεσταλμένους, που αρνήθηκαν τους όρους του, μη σεβασθείς την ιδιότητα τους ως διαπραγματευτών ειρήνης, τα δε κεφάλια τους τα παλούκωσε και τα στέριωσε ψηλά στην Αραβίκια, για να τρομοκρατήσει προφανώς τους Μανιάτες. Από τότε η περιοχή λέγεται Τρικεφάλι. Το Τρικεφάλι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του δρόμου, τα Αραβίκια, μεταξύ των χωριών ΠΑΡΑΣΥΡΟΥ και ΧΙΜΑΡΑΣ.
1821.—Οι επαναστάται τού Πηλίου, αφού συνέστησαν την Βουλήν Θετταλομαγνησίας, εξοντώνουν τούς τούρκους τών Λεχωνίων καί ακολούθως πολιορκούν τούς πύργους τού Βελεστίνου. «Ο από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας και φλογερός αρχιμανδρίτης και λόγιος Άνθιμος Γαζής, σηκώνει στις Μηλιές (1/5) την πηλιορείτικη σημαία της Επαναστάσεως. Στις 5/5 είχαν εμφανισθεί στον Παγασητικό τρία υδραιοσπετσιώτικα καράβια με καπεταναίους τους Αναστάσιο και Λάζαρο Τσαμαδό και τον Ιωάννη Κυριακώφ. Ταυτόχρονα επαναστάτες από τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Άγιος Λαυρέντιος, αιχμαλωτίζουν τους τούρκους των Λεχωνιών, ενώ το κύριο σώμα των επαναστατών του Πηλίου, χωρισμένο σε δύο τμήματα και με γενικό αρχηγό τον αρματολό Κυριάκο Μπασδέκη, πολιορκεί τους πύργους των τούρκων στο Βελεστίνο και, συνεπικουρούμενο και από τα ελληνικά πολεμικά πλοία, το Κάστρο του Βόλου. Ωστόσο το ασκέρι των επαναστατών του Πηλίου, όντας ουσιαστικά άοπλο και απειροπόλεμο, διαλύθηκε όταν, σ’ ενίσχυση των ομοεθνών τους, κατέφθασε από τη Λάρισα μεγάλη βοήθεια Τούρκων υπό τον Μαχμούτ Πασά Δράμαλη».
.—Ο ελληνικός στρατός διευθυνόμενος από τον Ν. Αποστόλην – Ναύαρχο του Ψαριανού στόλου -μετέβη εις Χίον.
.—O Παπανικολής πυρπολεί στην Eρεσό τουρκικό δίκροτο.
1822.—Ο χασάπης τής Ναούσης Αβδούλ Αμπούδ επανέρχεται στην έδρα του Θεσσαλονίκη, κουβαλώντας κεφάλια θυμάτων τής Νάουσας, που θανάτωσε με φρικτά βασανιστήρια.
1823.—Ιδρύεται στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον Άγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νόρθ, κόμη του Γκίλφορδ.
1826.—Το άγνωστο Ζάλογγο στο Καστράκι[5-7/5].Οι τουρκοαιγύπτιοι τού Ιμπραήμ μαζί μέ τους τουρκαλβανούς των Πατρών, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους οχυρωμένους στην θέση Καστράκι και μετά από φοβερή μάχη, οι μουσουλμάνοι έσφαξαν με απίστευτη βαρβαρότητα πάνω από 1000 αμάχους, ενώ δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που προτίμησαν να πέσουν με τα μωρά τους από τα βράχια, γιά να μην πιαστούν αιχμάλωτες από τους τουρκοάραβες, γράφοντας ένα νέο αλλά άγνωστο Ζάλογγο.[βλ.& 5/5]
1832.—(ν. ημερ.) Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου από τις προστάτιδες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και τη Βαυαρία, με την οποία αναγνωρίζεται ότι η Ελληνική επικράτεια αποτελεί ανεξάρτητη μοναρχία με πρώτο μονάρχη τον Όθωνα, τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο «Βασιλεύς τής Ελλάδος».
1897.—(19/5 ν.ημερ.)Υπογράφεται εις την περιοχή Ταράτσα, παρά την Λαμίαν, ανακωχή με τους τούρκους. Διά ταύτης ετερματίσθη ο ατυχής διά την Ελλάδα πόλεμος τού 1897.
1905.—Σκοτώνεται ο μακεδονομάχος Αθανάσιος Μπικιάρης από το Ζέλοβο (Αντάρτικο) Φλώρινας. Ήταν μέλος του σώματος του καπετάν Κώττα και υπαγόταν στον υπαρχηγό του Σπύρο Παρασκευαΐδη.
1906.—Οι εκ Γυθείου Μακεδονομάχοι καπετάν Λίτσας — Αντώνιος Βλαχάκης μόνιμος ανθυπολοχαγός όστις με το πρόσχημα ότι θα μετέβαινεν εις Γαλλίαν δι’ ευρυτέρας σπουδάς, έτρεξεν εις Μακεδονίαν — και Λεωνίδας Πετροπουλάκης, επί κεφαλής σώματος 48 επιλέκτων Μανιατών, επιτίθενται κατά τών κομιτατζήδων, οίτινες κατείχον την Οσνιτσάνην. Εδέχθησαν, όμως, ταυτόχρονον επίθεσιν τουρκικού τάγματος καί εφονεύθησαν αμφότεροι από έκρηξιν βόμβας, καθώς καί 14 από τους συντρόφους των, αφού επροξένησαν τεραστίαν φθοράν εις τους αντιπάλους των. Εκ των τούρκων εφονεύθησαν 6 αξιωματικοί και 138 στρατιώται, εκ δε των βουλγάρων κομιτατζήδων, υπέρ τους 40. Οι Λίτσας και Πετροπουλάκης ετάφησαν κάτωθι τού ιερού βήματος τής εκκλησίας τής Όσνιτσάνης, εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων τού πληθυσμού ολοκλήρου τής περιοχής, οι δε σύντροφοί των, εις παρακείμενον δάσος καστανεών. Η Όσνιτσάνη μετωνομάσθη ακολούθως εις Πετροπουλάκι.
1911.—Με νομοσχέδιο επανέρχεται ο διάδοχος Κωνσταντίνος Α’στον Ελληνικό στρατό, με το βαθμό του Γενικού Επιθεωρητού.
1919.—Ο ελληνικός στρατός στην Σμύρνη επεκτείνει τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις.
.—Ο Αριστείδης Στεργιάδης καταφθάνει στην Σμύρνη ως ο νέος Ύπατος Αρμοστής της περιοχής.
1920.—Στο μέτωπον της Μ.Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων.
.—Επιτροπή των τσιφλικάδων Θεσσαλίας, παρουσιάζεται στον Πρωθυπουργό και ζητά την τροποποίηση τού νόμου περί διανομής γαιών.
1921.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο στην Μ.Ασία επικρατεί ηρεμία.
1922.—Η ελληνική στρατιά στην Μ.Ασία δρα διά πυροβολικού.
1924.—Η χώρα αποφασίζει την αγορά δύο υποβρυχίων νέου τύπου από τα γαλλικά ναυπηγεία Gironde & Loire. Πρόκειται για τα θρυλικά «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» εκ του Ψαριανού πυρπολητού & «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» εκ του Λειβαδιώτη καταδρομέα.
1925.—Τρείς μόλις μήνες μετά την σύσταση τής Αστυνομίας πόλεως, και μετά την απροθυμία κατάταξης νέων αστυφυλάκων, η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει την αύξηση τού μισθού τους.
1927.—Συνεχίζουν με πυρετώδη ρυθμό την προετοιμασία των Δελφικών εορτών το ζεύγος Άγγελου και Εύας Σικελιανού, μιάς και απομένουν δύο ημέρες πριν την έναρξή τους. Όλα ξεκίνησαν την Άνοιξη του 1924 όταν ο Άγγελος και η Εύα κάλεσαν εκατό περίπου πνευματικούς ανθρώπους για να τους ανακοινώσουν τα σχέδιά τους. Η ανταπόκριση στην όλη ιδέα του Δελφικού σχεδίου ήταν από χλιαρή έως αρνητική. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το ζεύγος να συνεχίση ακαταπόνητα την εργασία προετοιμασίας επί τρία έτη. Στις εφημερίδες της εποχής γράφτηκαν πάρα πολλά σχόλια, θετικά και αρνητικά. Όμως ο μόνος αληθινός συμπαραστάτης του Σικελιανού σε όλα τα επίπεδα ήταν η Εύα.
1930.—Η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου δημοσιεύει το νόμο περί συγκροτήσεως επιτροπών για την εκπόνηση του Αστικού Κώδικα.
1939.—Στους Δελφούς, ανακαλύπτονται σπουδαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα, πλάκες με παραστάσεις και χρυσελεφάντινα αγάλματα.
1941.—Εισέρχονται στην Ελλάδα οι γερμανικές ποινικές διατάξεις. Συλλαμβάνονται υπουργοί και άλλα πρόσωπα της προηγούμενης κυβερνήσεως.
1945.—Η γερμανική φρουρά της νήσου Μήλου παραδίδεται σε τμήματα του Ιερού Λόχου.
.—Στην νήσο Σύμη, επί του Α/Τ EXMOOR, ο Γερμανός Στρατηγός Όττο Βάγκνερ (Otto Wagener) συμφωνεί για την άνευ όρων παράδοση με τον βρετανό κυβερνήτη του Α/Τ ΕΧΜΟΟR και τον Πλωτάρχη του Α.Τ «ΚΡΗΤΗ» Ιάσων Θεοφανίδη. Επιθυμία του γερμανού στρατηγού ήταν να παραδοθεί σε Έλληνες. Την επομένη ημέρα υπεγράφη το πρωτόκολλο παραδόσεως.
1948.—Ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως και προσωρινά Δικαιοσύνης, Ρέντης, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του Ρόϊτερ, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εκ των 2.961 Ελλήνων καταδικασθέντων εις θάνατον, είχον εκτελεσθεί 157 προ της 1ης Μαΐου τού τρέχοντος έτους. Μετά την 1η Μαΐου εξετελέσθησαν 24 εις τας Αθήνας και 19 σήμερον στην Αίγινα».
1951.—Ανακοινώνεται ότι, και τρίτο ελληνικό τμήμα αποτελούμενο από 200 άνδρες θα αναχωρήσει για την Κορέα.
1953.—Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) [νομοθετικό διάταγμα 2421] η οποία θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) το 1986, με τον νόμο 1645.
1957.—Αρχίζουν τα έργα διχοτομήσεως της πλατείας Συντάγματος.
1961.—Ο πληθυσμός της Ελλάδος ανέρχεται σε 8.357.526 κατοίκους.
1962.—Η βοήθεια τού ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα φτάνει τα 100 εκατ. δολάρια.
1969.—Λόγω προσκρούσεως στο έδαφος και αναφλέξεως του αεροσκάφους του μέσα στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης (Λάρισα), κατά την απογείωση για εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, σκοτώθηκε ο πιλότος μας Αναστάσιος Τυρόβολας. http://www.pasoipa.org.gr/
.—Ανθίζει το εμπόριο απομίμησης βυζαντινών εικόνων.
1987.—Σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση προγραμματισμένης ασκήσεως χαμηλού ύψους, ο Σμηναγός Βουτίδης Αθανάσιος με συγκυβερνήτη τον Υποσμηναγό Φατμελή Ηλία. Το αεροσκάφος τους κατέπεσε και συνετρίβη, αμέσως μετά τη διασταύρωσή του με σχηματισμό αεροσκαφών Α-7Η, στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λήμνου.
1990.—Η ΝΔ και ο ΣΥΝ εκλέγουν κατηγόρους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τις κατηγορίες για τα σκάνδαλα της Τραπέζης Κρήτης, των τηλεφωνικών υποκλοπών και του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
1991.—Πραγματοποιείται επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν με δύο ρουκέτες, εναντίον των γραφείων της Siemens στην Λεωφόρο Κηφισίας.
1992.—Στην Γαλλία, ο Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν διαβεβαιώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι η χώρα του, είναι πάντα διατεθειμένη να βοηθήσει στη διευθέτηση της διαφοράς με τα Σκόπια σχετικά με την ονομασία, σεβόμενη τα συμφέροντα της Ελλάδος.
1994.—Τον θάνατο τριών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, δρόμους και καλλιέργειες προκαλούν σφοδρές καταιγίδες, που πλήττουν περιοχές της Ελλάδος.
,
,
,
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
,
,
,
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου