08 Μαῒου
,1808.—(5-8/5) Εξακόσιοι αντάρται υπό τον Δημήτριον Βλαχάβαν (αδελφόν τού παπά-Ευθυμίου/Θύμιου Μπλαχάβα), οίτινες είχον οχυρωθή εις Καλαμπάκαν, αποκρούουν επί δεκάωρον τας λυσσώδεις επιθέσεις εξακισχιλίων τουρκαλβανών, τους οποίους είχεν οδηγήσει εναντίον των ο Μουχτάρ πασάς, υιός τού τυράννου των Ιωαννίνων, Αλή πασά, εν τέλει, δε, εξαντλήσαντες τα πολεμεφόδιά των, εξέρχονται ξιφήρεις και πίπτουν πάντες. Ο Μουχτάρ διέταξε να εκδάρουν τας κεφαλάς των καί, αφού έρριξε άφθονον αλάτι εις τα δέρματα, τα έστειλε εις τον πατέρα του με καραβάνι από ημιόνους, με τα πτώματά των δε έκτισε πυραμίδα, συγκολλήσας αυτά μεταξύ των με λάσπην από ασβέστι καί άμμον. Επιστρέφων εις Ιωάννινα, επυρπόλησε πλείστα χριστιανικά χωρία και κατέσφαξε τους κατοίκους των.
1821.—Γιγαντομαχία εις το Χάνι τής Γραβιάς. Ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος, διά ν’ αναχαιτίση τους κατερχομένους προς την Άμφισσαν, οπόθεν εσκόπουν να διαπεραιωθούν εις Πελοπόννησον, εννεακισχιλίους τουρκαλβανούς των Ομέρ Βρυώνη και Μεχμέτ Κιοσσέ, οχυρούται με 120 παλληκάρια εις το Χάνι τής Γραβιάς. Οι θαρραλέοι υπερασπισταί εισήλθον ο εις μετά τον άλλον, χορεύοντες και άδοντες το γνωστό κλέφτικο τραγούδι: «Κάτω στου Βάλτου τα χωριά…». Μεταξύ τούτων ήσαν ο Γκούρας, ο Τράκας, ο Παπανδρέας, ο Αγγελής Γοβγίνας, από την Εύβοιαν, ο Κατσικογιάννης, ο Αθ. Καπλάνης κ.ά. Αι λυσσώδεις επιθέσεις των τούρκων διεδέχοντο η μία την άλλην, ο δε Ομέρ Βρυώνης είχε προκηρύξει αμοιβήν πεντακοσίων πουγγίων (5.000 περίπου σημερινών δραχμών) εις εκείνον που θα εισήρχετο πρώτος εις το Χάνι. Αλλ’ η ορμή των τούρκων ανεκόπτετο από το εύστοχον πυρ των ευρισκομένων εις αυτό. Ο Ομέρ Βρυώνης, βλέπων την μεγάλην φθοράν τού στρατού του, εσταμάτησε τας επιθέσεις με την δύσιν τού ηλίου και παρήγγειλεν εις την Λαμίαν να τού στείλουν κανόνια. Αλλά την νύχτα ο Οδυσσεύς με τους συντρόφους του, εξήλθον ξιφήρεις από το Χάνι, επέρασαν ως λαίλαψ διά μέσου τού εχθρικού στρατοπέδου καί εξηφανίσθησαν προς το Χλωμό. Εις την γιγαντομαχίαν αυτήν εφονεύθησαν 6 Έλληνες, τους οποίους οι σύντροφοί των έθαψαν μέσα εις το Χάνι, προτού επιχειρήσουν την ηρωϊκήν έξοδόν των.
1823.—Ο Κιουταχής αφού καταπνίγει την Επανάσταση στην Εύβοια ( την πρώτη Μαΐου του 1823), βαδίζει ενάντια στο Πήλιο, όπου καίει και λεηλατεί το Προμύρι .
1828.—Στην Κρήτη, οι Μανουσέλης, Μανουσογιαννάκης, Δεληγιαννάκης και Χατζημιχάλης χτύπησαν τους Τούρκους στο Ρέθυμνο. Οι τούρκοι είχαν 40 νεκρούς και αρκετούς αιχμαλώτους, ενώ οι αγωνιστές τους πήραν χιλιάδες ζώα.
1831.—Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα εναντίον του Καποδίστρια του οποίου αρχηγός ήταν ο Δημήτριος Τσάμης Καρατάσος.
1886.—Αι Ελληνικαί δυνάμεις αποκρούουν τας παρά τον Νεζερόν (Ἀγιος Στέφανος-Λάρισα) τουρκικάς επιθέσεις και εισελθούσαι εντός τού τουρκικού εδάφους, κυριεύουν τρείς σταθμούς και καταστρέφουν διάφορα οχυρωματικά έργα. Την περίοδο εκείνη, υφίσταντο ακόμη τέσσερα αμφισβητούμενα σημεία στην χάραξιν της ελληνοτουρκικής μεθορίου.Μετά από αυτό το επεισόδιο, διεθνής επιτροπή «ἐτοποθέτησεν ἄπαντας τοὺς μέχρι τοῦ 37 σταθμοῦ Κοῦτρα, σταθμοὺς συμφώνως τῷ παρὰ τοῦ Ardagh ταγματάρχου τοῦ ἀγγλικοῦ στρατοῦ ἐκπονηθέντι διαγράμματι τῆς ὁροθετικῆς γραμμῆς, ἀποδώσασα τῇ Ἑλλάδι τὸ Καραλὶ Δερβὲν, τὴν Γούνιτσαν [παρὰ τὸ στενὸ τοῦ Καλαμακίου, δι’οὖ ὁ Πηνειὸς διέρχεται], τὸ χωρίον Γκριτζόβαλι καθὼς καὶ τὸ ἐπί τῆς ὁδοῦ Καλαμπάκας-Μετσόβου χάνι τοῦ Ζυγοῦ».
1875.—[π.ημ.] Η βασίλισσα Αμαλία αποθνήσκει εξόριστος εις την Βαμβέργην τής Βαυαρίας, νοσταλγούσα πάντοτε τας Αθήνας. [ν.ημ.20/5] Είχε αγοράσει ένα κτήμα, το οποίον ήθελε να το κάμη όμοιον με εκείνο που είχε παρά τα Λιόσια (τον γνωστόν « Πύργον τής Αμαλίας») και, κατά τας συχνάς επισκέψεις της εκεί, εκρυολόγησε και προσεβλήθη από πνευμονίαν, η οποία τής εστοίχισε την ζωήν. Ήτο 57 ετών.
1907.—Πραγματοποιείται η καθέλκυση του θρυλικού Αντιτορπιλικού «Βέλος I». Έλαβε μέρος στους πολέμους του 1912 – 1913 καθώς επίσης σε όλα τα σημαντικά γεγονότα μέχρι την παρόπλησή του, το 1926. Το “Βέλος” την Άνοιξη του 1919, έφτασε στην Τραπεζούντα και οι Έλληνες του Πόντου, μετά από πέντε περίπου αιώνες σκοτεινής δουλείας, όταν αντίκρυσαν το ελληνικό πολεμικό αραγμένο στα ανοιχτά της θρυλικής και μαρτυρικής πρωτεύουσας των Κομνηνών, συγκινήθηκαν βαθιά.Υποδέχθηκαν τους ναύτες και αξιωματικούς του, με δάκρυα στα μάτια και την ίδια ημέρα καθώς και την επομένη έγινε πάνδημο ευλαβικό προσκύνημα των Ελλήνων της πόλης και των περιχώρων επί του αντιτορπιλικού.
1908.—Πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που συνέβη σε εργοστάσιο πυρομαχικών στην Αθήνα.
1919.—Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Μαινεμένην.
1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις περιπόλων.
1921.—Σ’ ολόκληρον το μέτωπο της Μ.Ασίας επικρατεί ηρεμία.
.—Ο Ύπατος Αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη κύριος Βότσης, στέλνει διάβημα προς τους Συμμάχους με αφορμή τα επεισόδια που προκάλεσαν αξιωματικοί της Άμυνας της πόλης. Ο ήρωας της 18ης Οκτωβρίου 1912, είχε διορισθεί Ύπατος Αρμοστής Κωνσταντινουπόλεως την 1η Φεβρουαρίου 1921 μια θέση που κράτησε μέχρι τον Μάϊο του 1922 οπότε και παραιτήθηκε.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία δρα δια πυροβολικού εναντίον των τούρκων.
.—Οι σφαγές από τους κεμαλικούς στην Μικρά Ασία συνεχίζουν. Η ωμότητα των υπανθρώπων τούρκων είναι τέτοια, που το θέμα έρχεται να συζητηθεί ακόμη και στην Αγγλική Βουλή.
1936.—Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες. Τα επεισόδια διήρκησαν δύο ημέρες.
1939.—Σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στη Λάρισα, στην αεροπορική βάση της οποίας υπηρετούσε, ο αεροπόρος μας Γεώργιος Σχινάς. http://www.pasoipa.org.gr/
1940.—Εγκαινιάζεται η νεοκατασκευασθείσα γέφυρα στο Νέστο ποταμό, καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή Μύρινας-Τσάγεζι.
1941.—Οι γερμανοί καταλαμβάνουν τελικώς την νήσο Μήλο και οι ιταλοί την Σάμο.
1943.—Τα επιτεταγμένα από τους Ναζί Γερμανούς πλοία μας ‘’Μαρία’’ και ‘’Βαρβάρα’’, καταβυθίζονται στην περιοχή του Ηρακλείου από το υποβρύχειο ‘’Παπανικολής’’. Προηγήθηκε η περισυλλογή των πληρωμάτων τους.
1945.—Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία αναγκάζεται να παραδοθεί άνευ όρων.
.—Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έγινε δεκτή στην Ελλάδα η πληροφορία για την κατάρρευση της Γερμανίας και τον τερματισμό τού πολέμου στην Ευρώπη.
.—Παραδίδεται η γερμανική φρουρά της Ρόδου. Ο νέος αρχηγός των γερμανικών Δυνάμεων κατοχής στρατηγός Wagener υπέγραψε στην Σύμη [βλ.7/5] το πρωτόκολλο της άνευ όρων παραδόσεως τής Δωδεκανήσου στους Βρετανούς συμμάχους και στον διοικητή τού Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
1952.—Ογκώδες συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην Αθήνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1964.—Σκοτώθηκαν κατά τη εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, ο Επισμηναγός Αναγνώστου Παναγιώτης με τον Επισμηναγό Μαρίνο Πέτρο, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν, έπεσε στο έδαφος και κάηκε, 1.200 μέτρα ανατολικά του χωριού Οινόη Βοιωτίας.
1970.—Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός του φράγματος Καστρακίου στην Αιτωλοκαρνανία.
1980.—Με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του κράτους ο Κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος της ΝΔ, και κίνησε την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Εκάλεσε λοιπόν στο γραφείο του τους δύο υποψηφίους διαδόχους του, και τους ρώτησε αν θέλουν να αναμετρηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για την θέση του αρχηγού της ΝΔ ή αν προτιμούσαν να ορίσει εκείνος τον διάδοχό του. Και ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Γεώργιος Ράλλης ζήτησαν να τεθούν υπό την κρίσιν της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ. Ο Γεώργιος Ράλλης θα είναι ο νικητής της αναμετρήσεως, με διαφορά ελαχίστων ψήφων έναντι του αντιπάλου του [και αδιαμφισβήτητου διαδόχου τού Κ. Καραμανλή] Ε. Αβέρωφ.
1989.—Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου, το όνομα του οποίου αναμίχθηκε στην υπόθεση Κοσκωτά, πραγματοποιεί η “17Ν”. Έκρηξη σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη.
1995.—Διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση σχετικά με δημοσιεύματα για παράνομες υιοθεσίες και αγοραπωλησίες βρεφών, που έγιναν στο βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός” της Θεσαλλονίκης από την περίοδο της Κατοχής έως σήμερα.
.
.
.
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
.
.
.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου