Του Μανώλη Κείου
" Είμαι ένας Τούρκος πολίτης και γεννήθηκα εδώ . Υπηρέτησα στον τουρκικό στρατό για δύο χρόνια. Θέλω πλήρη δικαιώματα ως Τούρκος πολίτης και όχι μόνο για τον εαυτό μου , αλλά για την εκκλησία μου και την κοινότητά μου "
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α ' μίλησε στο Associated Press και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Τούρκο πρωθυπουργό, αλλά και στην επικείμενη συνέντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν ξένα δίκτυα:
Ο πνευματικός ηγέτης 250 εκατομμυρίων
Ορθοδόξων Χριστιανών μιλάει για τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στην
Ιερουσαλήμ αυτό το μήνα και σημειώνει πως αυτή θα βοηθήσει να κινηθούν
οι δύο εκκλησίες πιο κοντά στο τέλος του σχεδόν χιλίων ετών σχίσματός
τους ." Είμαι ένας Τούρκος πολίτης και γεννήθηκα εδώ . Υπηρέτησα στον τουρκικό στρατό για δύο χρόνια. Θέλω πλήρη δικαιώματα ως Τούρκος πολίτης και όχι μόνο για τον εαυτό μου , αλλά για την εκκλησία μου και την κοινότητά μου "
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α ' μίλησε στο Associated Press και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Τούρκο πρωθυπουργό, αλλά και στην επικείμενη συνέντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν ξένα δίκτυα:
Στη συνέντευξη στο Associated Press που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ.Βαρθολομαίος εξήρε , επίσης, τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με τα δικαιώματα των Χριστιανών, αλλά σημείωσε δηκτικά , «δεν είναι αρκετό».
Για συνάντηση με Πάπα
"Θα πούμε μέσω της συνάντησής μας και της προσευχή μας ότι είναι η πρόθεση και των δυο μας να εργαστούμε περαιτέρω για τη χριστιανική ενότητα και τη συμφιλίωση ", σχολίασε ο κ. Βαρθολομαίος για τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 25 - 26 Μάιος για να τιμήσουν την ιστορική επίσκεψη των προκατόχων τους πριν από 50 χρόνια , όταν ξεκίνησαν ένα διάλογο με στόχο τον τερματισμό του σχίσματος των δύο εκκλησιών που κρατά από το 1054 .
Πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι ο δρόμος για την ενότητα παραμένει μακρύς, αλλά η αποδοχή της πρόσκλησης του Πάπα Φραγκίσκου για συνέντηση στην Ιερουσαλήμ καταδεικνύει ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν να τελειώσει το χάσμα .
"Πότε θα γίνει δεν γνωρίζουμε . Πώς θα γίνει δεν ξέρουμε Μόνο ο Θεός ξέρει" , είπε .
Για Χάλκη
Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν είχε ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης , τη σημαντικότερη σχολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας .
"Είναι θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της θρησκευτικής ελευθερίας " είπε ο Βαρθολομαίος
Ο Ερντογάν έχει πει από την πλευρά του πως η επαναλειτουργία της Χάλκης εξαρτάται από αμοιβαία μέτρα από την γειτονική Ελλάδα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων . Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Βαρθολομαίος σήκωσε τα χέρια ψηλά .
" Είμαστε υπεύθυνοι για αυτό;" ρώτησε . "Είμαι υπέρ για τζαμί και ακόμα περισσότερα τζαμιά , όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι , προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να προσευχηθούν σύμφωνα με τη δική τους πίστη , αλλά τι μπορώ να κάνω ; "
Ο κ.Βαρθολομαίος είπε ότι το θέμα δεν έχιε να κάνει με το ελληνικό δίκαιο , πρόκειται για ευθύνη της Τουρκίας για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας .
" Είμαι ένας Τούρκος πολίτης και γεννήθηκα εδώ . Υπηρέτησα στον τουρκικό στρατό για δύο χρόνια", είπε . "Θέλω πλήρη δικαιώματα ως Τούρκος πολίτης και όχι μόνο για τον εαυτό μου , αλλά για την εκκλησία μου και την κοινότητά μου . " πηγη..αγιοριτεικο βημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου