Η Άγκυρα, με το έγγραφο που κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ε.Ε. με την Τουρκία και παρέδωσε στον ίδιο τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο ζητάει από τη χώρα μας να παραιτηθεί επισήμως από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, καλεί την Ε.Ε. να αναγνωρίσει την «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη και καταγγέλλει ως «μονομερείς» τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Είναι ακριβώς το ίδιο έγγραφο στο οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα», κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους και το ξεμπρόστιασμα του κ. Βενιζέλου που αντιμετώπισε την πρόκληση αυτή με πρωτοφανή απάθεια και ενδοτικότητα.
Η κ. Θεοχάρους προφανώς και γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες της τουρκικής πρόκλησης που «κατάπιε» ο κ. Βενιζέλος, αφού ήταν από τους πρώτους ως προεδρεύων του Συμβουλίου που έλαβε στα χέρια του το τουρκικό μανιφέστο.
Για το λόγο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να την φιμώσει, φθάνοντας στο σημείο να προχωρήσει και σε ρηματική διακοίνωση εναντίον της Κύπρου, κατά της κ. Θεοχάρους και επί της ουσίας σε βάρος του Ελληνισμού, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ.
Η κόντρα Βενιζέλου-Θεοχάρους αποκάλυψε ωστόσο πώς ο πρώτος παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας και η δεύτερη πώς είναι λειτουργεί από πατριωτικό καθήκον. Το αποδεικνύει αυτό άλλωστε και η συνέχεια. Ποια είναι αυτή; Δείτε:
Στο έγγραφο της η Τουρκία, το οποίο συνυπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Μεχμέτ Τσαβούσογλου προβάλει τις διεκδικήσεις της σε βάρος όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας και ζητάει μάλιστα τη στήριξη και την υιοθέτηση των απόψεων της από την Ε.Ε.
Ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προκειμένου και η ίδια να προχωρήσει στην άρση του casus belli.
Κάνει επίσης «κουρελόχαρτο» το Δίκαιο της Θάλασσας και  υποδεικνύει στην ΕΕ ότι, στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις όπως "απειλή" όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας».
Δεν διστάζει η Άγκυρα να θέσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης προς την ΕΕ. Μιλώντας για «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και επαναφέρει το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.
Όσον αφορά στην Κύπρο, η Τουρκία στο έγγραφο της προς το Συμβούλιο Σύνδεσης ισχυρίζεται πώς «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Μέχρι να βρεθεί μία οριστική και ευθίδικη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την ένταξη των ελληνοκυπρίων σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό».
Συνεχίζει υποστηρίζοντας πώς «η ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς απλώς θα ενδυνάμωνε τον ψευδή ισχυρισμό τους ότι εκπροσωπούν τη "νεκρή/εκλιπούσα" Δημοκρατία της Κύπρου και θα αποσπούσε την προσοχή τους από τον στόχο της επίλυσης. Η Τουρκία πρέπει να δράσει ευθυγραμμιζόμενη με τις ευθύνες της».
Και σαν να μην έφταναν αυτά η Άγκυρα καταγγέλλει τη Λευκωσία με πολύ σκληρή γλώσσα πως προβαίνει σε μονομερείς κινήσεις της στο θέμα των υδρογονανθράκων και επιμένει στα δικαιώματα που εκτιμά ότι έχει ακόμη και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Τι έχει να πει ο κ. Αναστασιάδης για όλα αυτά που έσπευσε να καλύψει τον κ. Βενιζέλο και να αδειάσει την κ. Θεοχάρους; Τι να πει, αφού είναι και αυτός υπέρμαχος την υιοθέτησης ενός σχεδίου «Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.
Ο κ. Σαμαράς, που τήρησε σιγή ιχθύος όταν ξεμπρόστιασε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κύπρια Ευρωβουλευτής τον Έλληνα ΥΠΕΞ και «συνέταιρο» του στην κυβέρνηση τι έχει να πει;
Μήπως μεθοδεύεται μία λύση «συνδιαχείρισης» του Αιγαίου και των ενεργειακών κοιτασμάτων, όπως θέλει η Τουρκία;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top