"Κοσμογονία" στο ελληνικό πυροβολικό θα συντελεστεί μέχρι το 2017 με την ένταξη σε υπηρεσία 40 μεταχειρισμένων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών MLRS και την αναβάθμιση των υπαρχόντων 36 εκτοξευτών, αλλά η ουσία της προμήθειας βρίσκεται αλλού: Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο defencenet.gr, στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται η αγορά 1152 προηγμένων ρουκετών M26A1 ERR και 100 (!) προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων ATACMS οι  οποίοι θα προστεθούν με στους ήδη υπάρχοντες 172 πυραύλους!
Συνολικό ποσό του πακέτου; Περί τα 500 εκατ. ευρώ! Είναι και με διαφορά το μεγαλύτερο πρόγραμμα των όσων ενέκρινε χθες η Βουλή, μεγαλύτερο κατά 25% και από αυτό των 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατων ΜΕΚΟ-200ΗΝ!
Το πρόγραμμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό για πολλούς και διάφορούς λόγους: Είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόγραμμα MLRS εκτός ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Είναι οπωσδήποτε περίεργο να προμηθευόμαστε 100 βαλλιστικούς πυραύλους (πλην των χιλιάδων ρουκετών...) σε μία εποχή που ο Στρατός χρησιμοποιεί ακόμα τα ΤΟΜΠ Μ113 και τα ελικόπτερα UH-1H Χιούι του Βιετνάμ με την αιτιολογία ότι "Δεν υπάρχουν κονδύλια για να αγοράσουμε ΤΟΜΑ και ελικόπτερα".
Πηγές του ΓΕΣ ανέφεραν ότι η προμήθεια υπαγορεύθηκε από τα διδάγματα των τελευταίων πολεμικών συγκρούσεων σε Λιβύη, Συρία, Ουκρανία κλπ όπου η χρήση πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών φάνηκε καθοριστική για την επικράτηση στο πεδίο της μάχης, ενώ μία άλλη πηγή ανέφερε ότι "Υπάρχει ειλημμένη απόφαση να ενισχυθούν τα νησιά με MLRS".
Ενας άλλος λόγος ήταν η ανάγκη να υπάρξει απάντηση στην είσοδο σε υπηρεσία εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων Yildirim Ι/II στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Πάντως δεν βρέθηκαν 40 - "ταπεινά" - εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 50 από τα 112 ρουκετοβόλων RM-70 των 122 χλστ.(ένα πρόγτραμμα το οποίο καρκινοβατεί εδώ και 10 χρόνια) τα οποία προέρχονται από τα αποθέματα ττου πρώην ανατολικογερμανικού Στρατού (είναι τα ρωσικά ΒΜ-21 που χρησιμοποιούνται σε όλα τα πεδία μαχών σήμερα).
Με 80 εκατ. ευρώ θα εκσυγχρονίζονταν και τα 112 συστήματα στο επίπεδο των MLRS (χωρίς βέβαια να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους)!
Με την παραπάνω δαπάνη από τα 21 χλμ. που είναι σήμερα η εμβέλεια των ρουκετών τους θα έφτανε τα 45-50 χλ, με νέες κεφαλές. Διατίθεται μισό δισ. ευρώ για ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους του MLRS, αλλά δεν υπάρχουν 40 εκατ. ευρώ για 50 ρουκετοβόλα που έχουν αποδείξει την αξία τους σε όλα τα πεδία των μαχών..
Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι το ΓΕΣ ξέρει τι κάνει, αν και υποψιαζόμαστε ... αμερικανικό "δάκτυλο" υπερ της ενίσχυσης της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας αφού η προμήθεια είναι κολοσσιαία, όχι απλώς για την εποχή που διανύουμε, αλλά και για την παλαιότερη εποχή των "παχέων αγελάδων".
Σε οποιαδήποτε περίπτωση το ελληνικό πυροβολικό σε ότι αφορά τα πυραυλικά συστήματα μετατρέπεται ίσως στο ισχυρότερο της δυτικής Ευρώπης και αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για μετφορά τν συστημάτων στα νησιά, χαλάλι τα λεφτά: Μπορούν να διαλύσουν ολόκληρους ναυστάθμους και αεροδρόμια.
Ολα τα προωθημένα τουρκικά αεροδρόμια κοντά στα μικρασιατικά παράλια είναι εντός της ακτίνας δράσης των βαλλιστικών πυραύλων ATACMS.
Απλά πρέπει να επιτρέψουν οι ΗΠΑ την μεταφοράς τους στα νησιά, όπου τα RM-70 βρίσκονται εδώ και χρόνια.
Σε ότι αφορά τις νέες ρουκέτες πρόκειται για τις M26A1 ERR (Extended Range Rocket) με αλυξημένο βεληνεκές που αγγίζει τα 45 χλμ. οι οποίες περιέχουν 518 μονάδες υποπυρομαχικών M85 και μπορούν να κάνουν μεγάλες "ζημιές" είτε στις follow-on-forces είτε σε συγκεντρώσεις δυνάμεων.
Οι 40 μεταχειρισμένοι εκτοξευτές  MLRS πριν την παράδοση τους θα αποκατασταθούν σε πλήρως λειτουργικό επίπεδο.
Η σύμβαση αφορά αποκλειστικά και μόνο την προμήθεια των εκτοξευτών SPLL (Self-Propelled Loader/Launcher) MLRS και όχι τα υπόλοιπα οχήματα, μέσα και υλικά που διαθέτουν οι μονάδες του τύπου.
Τέλος και σε ότι αφορά τα MLRS μόνο το πρόγραμμα αναβάθμισης των 36 εκτοξευτών έχει προϋπολογισμό περί τα 160 εκατ. ευρώ, και αποσκοπεί στην αναβάθμιση των εκτοξευτών MLRS, με επέκταση του επιχειρησιακού ορίου ζωής, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ενσωμάτωση στο οπλικό σύστημα νέων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας.
Επίσης πάντα στο Όπλο του Πυροβολικού εγκρίθηκε η προμήθεια μεγάλου αριθμού βλημάτων των 155 χλστ.  για τα Α/Κ συστήματα Μ109Α1Β,  Μ109Α2,  Μ109Α5 και Μ109Α3GEA2 αλλά και για τα PzH-2000.
Να σημειώσουμε ότι από την ίδια επιτροπή εγκρίθηκε η άμεση ενέργεια διαγωνισμού από τα ΕΑΣ  για την προμήθεια  βλημάτων των 120 χλστ. για τα άρματα μάχης Leporad 2 HEL, Leopard 2A4 αλλά και M1A1 καθώς επίκειται το κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση 90 αρμάτων.
Ακόμη  τα ΕΑΣ με την ίδια απόφαση πήραν συμβόλαιο 27,6 εκατ. €  για την αναβάθμιση των OTO Melara του Π.Ν.  αλλά και για την συμπαραγωγή 94.669 πυρομαχικών μάχης και 14.448 πυρομαχικών ασκήσεων για τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α/D Αpache ύψους 12,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος να προστεθεί ότι στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής εγκρίθηκε η FOS για τα ΝΗ-90.
Για όλα τα λοιπά μεγάλα προγράμματα, από τα 42 συνολικά, έχουμε ήδη γράψει σχετικά (διαβάστε εδώ και εδώ).
Να σημειώσουμε καταληκτικά ότι το σύνολο των προγραμμάτων ξεπερνάει τα 1,5 δισ. ευρώ και πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο για την αποφασιστικότητά του: Κλείνει την θητεία του με ουσιαστικές αποφάσεις σε ότι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και μπαίνει στο πάνθεον των καλύτερων υπουργών Εθνικής Άμυνας μετά την μεταπολίτευση...

πηγη... defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top