Ο φάρος είναι ένα σχεδόν παγκόσμιο σύμβολο της ασφάλειας και της καθοδήγησης που για χρόνια βοηθούσε τους ναυτικούς να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους.
Παρά το γεγονός ότι σταδιακά η νέες τεχνολογίες τους «εκτοπίζουν», εξακολουθούν σε πείσμα των καιρών να αποτελούν επικά μνημεία στην ανθρώπινη επινοητικότητα και τη δική τους αντοχή.
Από την Άνδρο, το κατεξοχήν νησί των ναυτικών, μέχρι την Γαλλία, τις ΗΠΑ αλλά και την παγωμένη Ισλανδία, εντυπωσιακοί φάροι αντέχουν στα ισχυρά κύματα και τους ανέμους και αντέχουν σαν σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας.
Γουάιτφορντ – Βρετανία
Βρέστη – Γαλλία
Μίσιγκαν – ΗΠΑ
Πόρτο – Πορτογαλία
Καλιφόρνια – ΗΠΑ
Αστούριας – Ισπανία
Σαν Εστεμπάν ντε Πράβια – Ισπανία
Φάστνετ Ροκ – Ιρλανδία
Καντάμρπια – Ισπανία
Ανατολικό Σάσεξ – Βρετανία
Νήσος Μούρο – Ισπανία
Ισλανδία
Άνδρος – Ελλάδα
Ο φάρος Τουρλίτης της Άνδρου
Ο φάρος Τουρλίτης κατασκευάστηκε το 1887 και είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα.
Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στη Χώρα.
Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897 και ήταν καταδιοπτρικός Ε' τάξεως με φωτοβολία 11 ναυτικά μίλια.
Είναι πύργος στρογγυλός και έχει ύψος 5 μέτρα. Βρίσκεται επάνω στον ομώνυμο βράχο αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου.
Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και το 1950, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης, αλλά σε σιδηρόπλεκτο οβελό επάνω στα ερείπια του παλαιού.
Το 1994, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.
 defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top