Ανταπόκριση Βερολίνο


Έλπιζαν να περάσουν ήσυχη Πρωτοχρονιά. Από το μεσημέρι της Δευτέρας όμως, οι γερμανοί πολιτικοί βρίσκονται σε συνεχή συναγερμό. Η είδηση για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αναζωπυρώνει τους φόβους τους για μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεπαγόμενους κινδύνους για το ευρώ.  Ένας μετά τον άλλο απευθύνονται έτσι στα μέσα ενημέρωσης για να δηλώσουν, ότι δεν θα αποδεχθούν αμαχητί μια ανατροπή της πολιτικής που ακολουθεί η τρόικα στη χώρα από το 2010. Με πρώτο τον Βόλφγκανκ Σοιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, προειδοποιεί σαφώς (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στο «Βήμα»), ότι «αν η Ελλάδα πάρει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της».
Ακολουθούν οι κομματικοί σύντροφοι (Χριστιανοδημοκράτες) του κ.Σόιμπλε, που κατέχουν υψηλά αξιώματα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Οι συμφωνίες με την τρόικα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης» τονίζει ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε δημοσιονομικά θέματα Μάρκους Φέρμπερ. «Τυχόν εκλογική νίκη των αριστερών ευρωσκεπτικιστών θα σήμαινε, ότι όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες των Ελλήνων θα πήγαιναν χαμένες, και θα έθετε πάλι σε κίνδυνο την ανάκαμψη που άρχισε πρόσφατα» προσθέτει και επαυξάνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ίδιου κόμματος στην Ευρωβουλή Χέρμπερτ Ρόιλ.
Στον αντίποδά τους βρίσκονται οι πολιτικοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Die Linke (Η Αριστερά). «Η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται μπροστά στα συντρίμμια της πολιτικής της λιτότητας» δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ. «Οι νέες εκλογές προσφέρουν την ευκαιρία για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Die Linkeεύχεται στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ καλή επιτυχία σε αυτές». Στην ίδια γραμμή κινείται και το σχόλιο του εκπροσώπου της Die Linke σε ευρωπαϊκά  θέματα Αλεξάντερ Ούλριχ. «Συγχαρητήρια στον ελληνικό πληθυσμό για το ναυάγιο που προκάλεσε στις περικοπές της κυβέρνησής του και της τρόικας» τονίζει. «Η αντιδημοκρατική ανάμιξη των Γιούνγκερ, Σόιμπλε και σία δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την κυβερνητική αλλαγή. Κανείς γερμανός, ή ευρωπαίος πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να εξηγεί στους Έλληνες ποια κυβέρνηση είναι „σωστή“ ή „λάθος“. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχος κράτος, όχι αποικία».
Η μεγάλη πλειοψηφία των γερμανών οικονομικών αναλυτές θεωρεί επίσης «καταστροφική» για την Ελλάδα και το ευρώ τυχόν εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε και από την πρώτη αντίδραση του DAX της Φρανκφούρτης που έπεσε κατά 1,5% αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της κήρυξης νέων εκλογών στην Ελλάδα (αργότερα βέβαια επανήλθε σε σχεδόν κανονικά επίπεδα).
Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Τα προβλήματα που θα προέκυπταν από τέτοια νίκη, λέει ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ, είναι «επιλύσιμα». Κι αυτό, όπως προσθέτει ο πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου DIW Μίχαελ Φράτσερ, οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης έχουν κάνει τελευταία σημαντικές προόδους, οι οποίες με τη σειρά τους σταθεροποιούν και το ευρώ.
Αρνητικά είναι και τα περισσότερα σχόλια στα μέσα ενημέρωσης. «Να, τότε καλή τύχη κύριε Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου στο περιοδικό «Der Spiegel». «Τι κοινό έχει η κρίση του ευρώ με την ψυχανάλυση;» αναρωτιέται ο αρθογράφος. «Πολύ σωστά – το ότι κάποτε επανέρχονται οι απωθημένες αλήθειες στην επιφάνεια. Όπως για παράδειγμα, το ότι η Ελλάδα είναι στην πράξη χρεωκοπημένη. Αυτό θα φανεί γρήγορα σε περίπτωση μιας εκλογικής νίκης της Αριστεράς». Ενώπιον τέτοιας χρεωκοπίας, προσθέτει, πρόγραμμα τουΑλέξη Τσίπρα είναι αυτοκτονικό – με συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ακόμα πιο οξύ είναι το σχόλιο της εφημερίδας «Die Welt». «Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να απειλήσουν την Ελλάδα με έξωση» είναι ο τίτλος του σχολίου. Στους ευρωπαίους εταίρους, συνεχίζει, παραμένουν στην παρούσα κατάσταση μόνο δυο εναλλακτικές λύσεις: Ή να στήσουν ένα «αξιόπιστο απειλητικό φόντο» ήδη κατά τη διάρκεια των επικείμενων εκλογών – κάτι που θα σήμαινε, ότι το grexit, η έξωση της χώρας από την ευρωζώνη, δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Ή, να συνεχίσουν να σώζουν στοιχειωδώς τη χώρα από τον πνιγμό – κάτι που θα αποτελούσε όμως παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες και «βούτυρο» στο ψωμί των δεξιών ευρωσκεπτικιστών. Η πρώτη λύση, συμπεραίνει ο σχολιαστής, είναι η καλύτερη. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι (όπως αναφέρεται σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας) τυχόν grexit θα κόστιζε στη Γερμανία το αστρονομικό ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ – χώρια τα δισεκατομμύρια που θα αναγκαζόταν να δώσει στη συνέχεια για τη στήριξη μιας χρεωκοπημένης χώρας, που συνεχίζει να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
tovima.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top