Από ότι φαίνεται από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Τουρκία αναμένει καλυτέρευση, όπως το εννοεί φυσικά η Άγκυρα, των διακρατικών σχέσεων με την Ελλάδα, αν και το θέμα της εκμετάλλευσης της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει ένα αγκάθι που πρέπει να... βγει, όπως λένε. Η τουρκική εφημερίδα «Today's Zaman» βλέπει θετικά την αλλαγή διακυβέρνησης στην Ελλάδα.
Καταρχάς διαβλέπει μια θετική αλλαγή για την «τουρκική μειονότητα στη Δ. Θράκη» (έτσι την ονομάζει) από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μετριοπαθή προσέγγιση ως προς το συγκεκριμένο, ενώ τρία μέλη της κοινότητας εξελέγησαν μέλη του κοινοβουλίου με το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για τους Μουσταφά Μουσταφά και Αγιάν Καραγιουσούφ στην Κομοτηνή και τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη. Παράλληλα η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί ως προς την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Οι πρώτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ενδεικτικές: «Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα για το πρόβλημα με την Κύπρο και τις εντάσεις στο Αιγαίο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για τις επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο και την άμβλυνση των υφιστάμενων εντάσεων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις επαφές μας με την Ελλάδα και θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Η εφημερίδα σημειώνει πως παρά τις δεδηλωμένες διαφορές των δύο χωρών στο θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου, οι διακρατικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό σημείο, κάτι που δείχνει και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει την άποψή της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως αξιωματούχοι της τουρκικής αντιπροσωπείας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα, είχαν συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως είπε «ήταν μια παραγωγική συνάντηση».
Μιλώντας στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος είπε πως δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις δύο κρατών με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική για την Κύπρο και το Αιγαίο. Η έμφαση να δοθεί στην εγχώρια ατζέντα, καθώς και στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και όχι στην εξωτερική πολιτική. Έτσι είναι απίθανο να δούμε κάποια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική τους επόμενους μήνες, με μια πιθανή εξαίρεση το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Το άρθρο σημειώνει πως υπάρχει μια τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να εφαρμόσει κάποιες θετικές αλλαγές ως προς την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ωστόσο αυτές οι τάσεις θα αντισταθμιστούν από τις συντηρητικές/εθνικιστικές τάσεις που υπάρχουν στους ΑΝΕΛ.
Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως η παρουσία του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών έχει τη σημασία του καθώς είναι επικριτής της Τουρκίας.
Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών υπό το νέο πρίσμα της διακυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος βουλευτής του κόμματος Μουσταφά Μουσταφά σημείωσε στην εφημερίδα: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα στη χώρα που πρέπει να επιλυθούν. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στο θέμα των μειονοτήτων. Στην κορυφή βρίσκεται το θέμα της οικονομικής κρίσης. Η κοινότητά μας στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ένα κόμμα που υποστήριξε ανοιχτά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η θετική τάση ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ένα κόμμα που επιδιώκει να έχει μια θετική και συνεπή σχέση με τους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό».
Από την μεριά του ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Φαρούκ Λογκόγλου είπε πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και να θα έχει θετική επίδραση και στις σχέσεις με την Τουρκία. Ο Λογκόγλου επισήμανε ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά το Αιγαίο, το θέμα της υφαλοκρηπίδας ή της Κύπρου. Όσο για το θέμα της Θράκης τόνισε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να υπάρξουν θετικές αλλαγές όπως η αποδοχή της χρήσης της τουρκικής γλώσσας, το διορισμό των μουφτήδων».


defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top