Το χρέος είναι βουνό ή τοξικό όπως το λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και απειλεί να καταστρέψει την Ελλάδα καθ’ ότι η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου φρόντισε μετά την υπογραφή του μνημονίου και του PSI επι Γιώργου Παπανδρέου να μετακυλίει τόκους για τα επόμενα χρόνια φορτώνοντας τους στο αρχικό κεφάλαιο.
 
Εξ’ ου και η «βόμβα» που έριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ότι το χρέος έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, από τα τρέχοντα στοιχεία προκύπτει πώς το χρέος σήμερα αγγίζει τα 324 δισ. ευρώ, δηλαδή φθάνει το 181% επί του ΑΕΠ.
 
Αντί να μειώνεται όπως δήθεν είχε προβλέψει η τρόικα και η κυβέρνηση (όπως άλλωστε μιλούσαν και για ανάπτυξη η οποία ποτέ δεν ήρθε) αυτό αυξάνεται δραματικά και θα συνεχίσει όσο η χώρα είναι σε ύφεση και οι Ευρωπαίοι πιέζουν για μνημονιακές πολιτικές.   
 
Με τη συμφωνία δε του 2012, η τρόικα υποχρέωσε την Ελλάδα, κυριολεκτικά, να «κρύβει τόκους κάτω από το χαλί». Συγκεκριμένα, να μην καταβάλλει τώρα τόκους για τα δάνεια του EFSF μέχρι και το 2021. Αντί λοιπόν το 2015 να πληρωθούν τόκοι ύψους 9,2 δισ. ευρώ, θα πληρωθούν μόνο 6,1 δισ. ευρώ, και το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ μεταφέρεται στην επόμενη δεκαετία.
 
Αποτέλεσμα αυτού είναι το 2022 μόνο οι τόκοι να φτάνουν σε 24,5 δισ. ευρώ και το 2023 σε 17,6 δισ. ευρώ! Τραγικό αδιέξοδο δηλαδή και χρέος μη βιώσιμο που μετακυλίεται στις επόμενες γενιές χωρίς να υπάρχει καμία πιθανότητα αποπληρωμής. 
 
Είναι κάτι σαν τα περίφημα swap του Κώστα Σημίτη, η διακυβέρνηση του οποίου ήταν και η καταστροφή της χώρας. Τώρα, αντί να είναι στη φυλακή για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και για πολλά ακόμη έχει το θράσος να δίνει και συμβουλές.
 
Τα δε πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ένα ακόμη τρίκ της κυβέρνησης και της τρόικας που βύθισαν ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στο τούνελ του αδιεξόδου το οποίο ακούει στο όνομα χρέος. Ενδεικτικό είναι πώς βάσει του ισχύοντος μνημονίου, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 3% του ΑΕΠ ή 5,7 δισ. ευρώ.
 
Για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, τα πλεονάσματα θα πρέπει να ανέλθουν στο 4,5% του ΑΕΠ ή σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, εκτός και εάν κάθε χρόνο επιβάλλονται εισπρακτικά μέτρα και μειώνονται μισθοί και συντάξεις συντάξεις.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ και να δωθεί χώρος και χρόνος στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αυξήσει το ΑΕΠ της που έχει συρρικνωθεί δραματικά στα χρόνια του μνημονίου. 
 
Οι δανειστές ωστόσο δεν θέλουν να ακούσουν για «κούρεμα» του χρέους, που είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση, αλλά δεν θέλουν να διορθώσουν και τα τεράστια λάθη που διέπραξαν στο ελληνικό πρόγραμμα δίδοντας επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια και μία περίοδο χάριτος μερικών χρόνων. Αυτό ζητάει η κυβέρνηση.
 
Οι Ευρωπαίοι ωστόσο το αρνούνται γιατί δεν θεωρούν πώς έκαναν λάθος στο πρόγραμμα. Αντιθέτως πέτυχαν το στόχο τους. Να αλυσοδέσουν την Ελλάδα και κάθε φορά που θα τίθεται θέμα χαλάρωσης της λιτότητας σε κάποια άλλη χώρα του Ευρωπαικού Νότου να τραβάνε τις αλυσίδες ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν καλείται τώρα να σπάσει τα δεσμά αυτά και να ελευθερώσει τους Έλληνες πολίτες από το χρέος-τέρας. Γι΄αυτό έχει εντολή. Το αν θα συμβεί ή σε τι βαθμό μένει να του δούμε. Κυριακή κοντά γιορτή που λέει και ο λαός… 
 
 
 
.defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top