"Βόμβα"
στο Ειδικό Δικασγτήριο από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου η οποία
αναφέρθηκε σε λογαριασμό 500 εκατ.δολαρίων που υπήρχε στη λίστα Λαγκάρντ
και κατα την γνώμη της ο κατηγορούμενος πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Παπακωνσταντίνου
αλλοίωσε το αρχείο, μάλιστα είπε ότι άνοιξε αρχεία με τα ονόματα
Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου!
Kατόπιν αυτού η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίο πρότεινε την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο κακουργήματα για τα οποία κατηγορείται, δηλαδή:
1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και
2) της απόπειρας απιστίας
Αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την πρότασή της τότε ο ένας από τους δύο κύριους αυτουργούς του Μνημονίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου θα πληρώσει για το έγκλημά του με τον ίδιο τρόπο που τιμωρήθηκε ο Αλ Καπόνε: Παρά τις σφαγές που είχε διαπράξει η διαβόητος γκάνγκστερ τελικά φυλακίστηκε για ... φοροδιαφυγύ σε κάθειρξη 12 ετών και πέθανε στην φυλακή...
Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών επικαλείται προκειμένου να αποδείξει ότι δεν διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονομάτα των συγγενών του.
Ανέφερε ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος είχαν γνώση των μεγαλύτερων καταθετών, όταν έχουν στα χέρια τους τη επίμαχη λίστα.
Τους μεγαλοκαταθέτες τους γνώριζε μόνο ο κ. Παπακωσταντίνου και ο συνεργάτης του κ. Αγγελόπουλος, τόνισε η εισαγγελική λειτουργός
Όρθια σε όλη την διάρκεια της αγόρευσης της η εισαγγελική λειτουργός τονισε χαρακτηριστικά ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος γνώριζαν πως κάποιος Ρωσσώνη Ανδρέας είναι συγγενείς του κ. Παπακωσταντίνου και άρα να προβούν έτσι στο σβήσιμο των στοιχείων του από τη λίστα ώστε να τον βλάψουν πολιτικά.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο ότι παρέδωσε το σι -ντι πριν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού. Έδωσε μάχη για πείσει για αυτό στο δικαστήριο, είπε η εισαγγελέας.
Και προσέθεσε η εισαγγελέας της έδρας, ότι εάν ο κάποιος ήθελε να βλάψει τον κ. Παπακωσταντίνου θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τα ονόματα στη λίστα και να διαδώσει ότι πρόκειται για συγγενείς του υπουργού, παρά να τα διαγράψει.
Η εισαγγελέας κατά την αγόρευση, κατ' αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω της τότε διακοπής της Βουλής και κατέληξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως είναι γνωστό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, κάτι που μεταφράζεται ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται στην χειρότερη περίπτωση- στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Η εισαγγελίας της έδρας Ξένη Δημητρίου ξεκίνησε την αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν είναι ευχάριστη η θέση της, καθώς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του κατηγορούμενου ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κράτους, πλην όμως εκ της υποχρεώσεως της έχει αυτό το δυσάρεστο καθήκον.
Ακόμη, η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι στενοχωριέται γιατί θα πει πράγματα που θίγουν το κράτος ως οργανισμό «που δεν λειτουργεί σωστά».
Στην συνέχεια η εισαγγελική λειτουργός, κατά την σημερινή 11η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο για τον τρόπο διεύθυνσης της ακροαματική διαδικασίας και την δυνατότητα που της παρείχε να ασκήσει ακώλυτα τα εισαγγελικά καθήκοντά της .
Παράλληλα, συνεχάρη τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκη Βασιλακόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο και Παναγιώτη Κουρελέα για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία τους κατά την αποδεικτική διαδικασία της δίκης.
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στη διαδρομή που ακολούθησε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζας «ΗSBC» της Γενεύης από το Παρίσι στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία.
Αναφερόμενη η εισαγγελική λειτουργός στα μεσάνυκτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 όπου ήρθε το CD με την λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι, επισήμανε ότι ενώ ανοίχθηκε 24 αρχεία του επίμαχου CD επί 25 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι ο ίδιος αυτός που τα άνοιξε.
Ως προς την τύχη του επίμαχου CD που χάθηκε η κυρία Δημητρίου τόνισε ότι σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται σε ποια από τις 7 γραμματείς του το έδωσε για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.
Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε το απορία πώς ήταν τόσο ανεκτικός ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την γραμματέα του που έχασε το CD όταν η απώλεια του τον έφερε στην θέση του κατηγορούμενου.
Όμως ο κατηγορούμενος -συνέχισε η εισαγγελέας της έδρας- δεν ανέφερε πουθενά τι έγινε ο υπολογιστής του στενού συνεργάτη του κ. Αγγελόπουλου που του έδωσε να επιλέξει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και το σύνολο των αρχείων που ήταν στο επίμαχο CD με τις συνολικές καταθέσεις των δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πέρα από αυτό όμως ο κ. Αγγελόπουλος διέγραψε όπως ισχυρίζεται από το σκληρή δίσκο του υπολογιστή του το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας.
Η εισαγγελές αναφέρεται σε ορισμένα από τα κενά που υπάρχουν στην πορεία των καταθέσεων τόσο των μαρτύρων όσο και του ίδιου του κατηγορούμενου.
Η εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενη στο πρόσωπο του πρώην προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ( σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στα Ποινικά δικαστήρια για τους χειρισμούς τους στην επίμαχη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) που είχε αντίγραφο της λίστας υπό την μορφή usb, έκανε συνειρμό με το θεατρικό έργο «ο υπηρέτης των δύο κυρίων», καθώς «ο κ. Διώτης βρίσκεται ανάμεσα στους δύο προϊσταμένους του, τον τέως και τον νυν, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης ήταν στην θέση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου παύθηκε από υπουργός Οικονομικών και του ανατέθηκαν ανάλογα καθήκοντα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε η εισαγγελέας της έδρας, «μιλάει για σκευωρούς που «φύτευσε» ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με τον συγκεκριμένο κωδικό».
Σημείωσε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ άνοιξε συνολικά 58 αρχεία και πολλά από αυτά ανήκαν στα δύο συγκεκριμένα ονόματα! Αναφέρεται δε σε εναν λογαριασμό 500 εκατ.δολαρίων,δεν διευκρινίζεται εις ποιου το όνομα, αλλά θα θυμίσουμε την καταγγελία H.Falciani, ο οποίος σε βιβλίο τους είχε γράψει ότι στο όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου, μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, υπήρχε λογαριασμός 500 εκατ.δολαρίων.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Coriere de la Serra, που προδημοσίευσε τμήμα του βιβλίου, ο Φαλσιανί αποκαλύπτει ότι στη λίστα υπήρχε το όνομα της μητέρας του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτας, με το αστρονομικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δολάρια. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό το γνώριζε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και, ουσιαστικά, εκβίασε τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο.
H Εισαγγελέας στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ανέφερε ένα προς ένα τα αρχεία που ανοίχτηκαν - τα 58- και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκ. δολλάρια.
"Ολα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα και διερωτήθηκε:¨
«Ποιός άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιός αλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Oυτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος,ήξερε ποιοί είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις...».
Και πρόσθεσε με νόημα.
«Ποιός άλλος από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού;»
Η αγόρευση της Εισαγγελέως
"Ειλικρινά δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου. Δεν θα ήθελα ποτέ στο έδρανο του κατηγορούμενου να είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι κατηγορούσα αρχή".
Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, ξεκίνησε την αγόρευσή της επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η εισαγγελική λειτουργός συνέχισε αναφέροντας: "Εκ της υποχρεώσεως μου της υπηρεσιακής, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα. Και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί θα πρέπει να πω και πράγματα που θίγουν και το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό που κάποιες φορές δεν λειτουργεί σωστά".
Αφού ευχαρίστησε τους παράγοντες της δίκης, για την άψογη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης.
Αποσβεστική προθεσμία
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στην αποσβεστική προθεσμία, κατά πόσο δηλαδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Για το ζήτημα αν υπάρχει παραγραφή, καθώς πέρασαν περισσότερες από δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι, είπε πως "βουλευτική σύνοδος χωρίς βουλευτική περίοδο δεν υφίσταται".
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως "δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία". Κι αυτό γιατί η Βουλή που συστήθηκε την 18η Μαΐου 2012, διαλύθηκε την επόμενη ημέρα λόγω αδυναμίας σχηματισμού της κυβέρνησης και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την 17 Ιουνίου και έτσι η εν λόγω Βουλή δεν άσκησε καθήκοντα. Κατέληξε δεν πως στη χώρα μας "έχουμε απομείνει να έχουμε τόσο μικρή αποσβεστική προθεσμία που τείνει να εξαλειφθεί το αξιόποινο".
defencenet.gr
Kατόπιν αυτού η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίο πρότεινε την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο κακουργήματα για τα οποία κατηγορείται, δηλαδή:
1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και
2) της απόπειρας απιστίας
Αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την πρότασή της τότε ο ένας από τους δύο κύριους αυτουργούς του Μνημονίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου θα πληρώσει για το έγκλημά του με τον ίδιο τρόπο που τιμωρήθηκε ο Αλ Καπόνε: Παρά τις σφαγές που είχε διαπράξει η διαβόητος γκάνγκστερ τελικά φυλακίστηκε για ... φοροδιαφυγύ σε κάθειρξη 12 ετών και πέθανε στην φυλακή...
Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών επικαλείται προκειμένου να αποδείξει ότι δεν διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονομάτα των συγγενών του.
Ανέφερε ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος είχαν γνώση των μεγαλύτερων καταθετών, όταν έχουν στα χέρια τους τη επίμαχη λίστα.
Τους μεγαλοκαταθέτες τους γνώριζε μόνο ο κ. Παπακωσταντίνου και ο συνεργάτης του κ. Αγγελόπουλος, τόνισε η εισαγγελική λειτουργός
Όρθια σε όλη την διάρκεια της αγόρευσης της η εισαγγελική λειτουργός τονισε χαρακτηριστικά ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος γνώριζαν πως κάποιος Ρωσσώνη Ανδρέας είναι συγγενείς του κ. Παπακωσταντίνου και άρα να προβούν έτσι στο σβήσιμο των στοιχείων του από τη λίστα ώστε να τον βλάψουν πολιτικά.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο ότι παρέδωσε το σι -ντι πριν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού. Έδωσε μάχη για πείσει για αυτό στο δικαστήριο, είπε η εισαγγελέας.
Και προσέθεσε η εισαγγελέας της έδρας, ότι εάν ο κάποιος ήθελε να βλάψει τον κ. Παπακωσταντίνου θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τα ονόματα στη λίστα και να διαδώσει ότι πρόκειται για συγγενείς του υπουργού, παρά να τα διαγράψει.
Η εισαγγελέας κατά την αγόρευση, κατ' αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω της τότε διακοπής της Βουλής και κατέληξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως είναι γνωστό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, κάτι που μεταφράζεται ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται στην χειρότερη περίπτωση- στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Η εισαγγελίας της έδρας Ξένη Δημητρίου ξεκίνησε την αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν είναι ευχάριστη η θέση της, καθώς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του κατηγορούμενου ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κράτους, πλην όμως εκ της υποχρεώσεως της έχει αυτό το δυσάρεστο καθήκον.
Ακόμη, η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι στενοχωριέται γιατί θα πει πράγματα που θίγουν το κράτος ως οργανισμό «που δεν λειτουργεί σωστά».
Στην συνέχεια η εισαγγελική λειτουργός, κατά την σημερινή 11η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο για τον τρόπο διεύθυνσης της ακροαματική διαδικασίας και την δυνατότητα που της παρείχε να ασκήσει ακώλυτα τα εισαγγελικά καθήκοντά της .
Παράλληλα, συνεχάρη τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκη Βασιλακόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο και Παναγιώτη Κουρελέα για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία τους κατά την αποδεικτική διαδικασία της δίκης.
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στη διαδρομή που ακολούθησε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζας «ΗSBC» της Γενεύης από το Παρίσι στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία.
Αναφερόμενη η εισαγγελική λειτουργός στα μεσάνυκτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 όπου ήρθε το CD με την λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι, επισήμανε ότι ενώ ανοίχθηκε 24 αρχεία του επίμαχου CD επί 25 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι ο ίδιος αυτός που τα άνοιξε.
Ως προς την τύχη του επίμαχου CD που χάθηκε η κυρία Δημητρίου τόνισε ότι σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται σε ποια από τις 7 γραμματείς του το έδωσε για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.
Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε το απορία πώς ήταν τόσο ανεκτικός ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την γραμματέα του που έχασε το CD όταν η απώλεια του τον έφερε στην θέση του κατηγορούμενου.
Όμως ο κατηγορούμενος -συνέχισε η εισαγγελέας της έδρας- δεν ανέφερε πουθενά τι έγινε ο υπολογιστής του στενού συνεργάτη του κ. Αγγελόπουλου που του έδωσε να επιλέξει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και το σύνολο των αρχείων που ήταν στο επίμαχο CD με τις συνολικές καταθέσεις των δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πέρα από αυτό όμως ο κ. Αγγελόπουλος διέγραψε όπως ισχυρίζεται από το σκληρή δίσκο του υπολογιστή του το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας.
Η εισαγγελές αναφέρεται σε ορισμένα από τα κενά που υπάρχουν στην πορεία των καταθέσεων τόσο των μαρτύρων όσο και του ίδιου του κατηγορούμενου.
Η εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενη στο πρόσωπο του πρώην προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ( σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στα Ποινικά δικαστήρια για τους χειρισμούς τους στην επίμαχη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) που είχε αντίγραφο της λίστας υπό την μορφή usb, έκανε συνειρμό με το θεατρικό έργο «ο υπηρέτης των δύο κυρίων», καθώς «ο κ. Διώτης βρίσκεται ανάμεσα στους δύο προϊσταμένους του, τον τέως και τον νυν, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης ήταν στην θέση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου παύθηκε από υπουργός Οικονομικών και του ανατέθηκαν ανάλογα καθήκοντα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε η εισαγγελέας της έδρας, «μιλάει για σκευωρούς που «φύτευσε» ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με τον συγκεκριμένο κωδικό».
Σημείωσε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ άνοιξε συνολικά 58 αρχεία και πολλά από αυτά ανήκαν στα δύο συγκεκριμένα ονόματα! Αναφέρεται δε σε εναν λογαριασμό 500 εκατ.δολαρίων,δεν διευκρινίζεται εις ποιου το όνομα, αλλά θα θυμίσουμε την καταγγελία H.Falciani, ο οποίος σε βιβλίο τους είχε γράψει ότι στο όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου, μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, υπήρχε λογαριασμός 500 εκατ.δολαρίων.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Coriere de la Serra, που προδημοσίευσε τμήμα του βιβλίου, ο Φαλσιανί αποκαλύπτει ότι στη λίστα υπήρχε το όνομα της μητέρας του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτας, με το αστρονομικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δολάρια. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό το γνώριζε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και, ουσιαστικά, εκβίασε τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο.
H Εισαγγελέας στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ανέφερε ένα προς ένα τα αρχεία που ανοίχτηκαν - τα 58- και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκ. δολλάρια.
"Ολα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα και διερωτήθηκε:¨
«Ποιός άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιός αλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Oυτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος,ήξερε ποιοί είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις...».
Και πρόσθεσε με νόημα.
«Ποιός άλλος από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού;»
Η αγόρευση της Εισαγγελέως
"Ειλικρινά δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου. Δεν θα ήθελα ποτέ στο έδρανο του κατηγορούμενου να είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι κατηγορούσα αρχή".
Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, ξεκίνησε την αγόρευσή της επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η εισαγγελική λειτουργός συνέχισε αναφέροντας: "Εκ της υποχρεώσεως μου της υπηρεσιακής, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα. Και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί θα πρέπει να πω και πράγματα που θίγουν και το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό που κάποιες φορές δεν λειτουργεί σωστά".
Αφού ευχαρίστησε τους παράγοντες της δίκης, για την άψογη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης.
Αποσβεστική προθεσμία
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στην αποσβεστική προθεσμία, κατά πόσο δηλαδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Για το ζήτημα αν υπάρχει παραγραφή, καθώς πέρασαν περισσότερες από δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι, είπε πως "βουλευτική σύνοδος χωρίς βουλευτική περίοδο δεν υφίσταται".
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως "δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία". Κι αυτό γιατί η Βουλή που συστήθηκε την 18η Μαΐου 2012, διαλύθηκε την επόμενη ημέρα λόγω αδυναμίας σχηματισμού της κυβέρνησης και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την 17 Ιουνίου και έτσι η εν λόγω Βουλή δεν άσκησε καθήκοντα. Κατέληξε δεν πως στη χώρα μας "έχουμε απομείνει να έχουμε τόσο μικρή αποσβεστική προθεσμία που τείνει να εξαλειφθεί το αξιόποινο".
defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου