Οι Ευρωπαίοι εταίροι σφίγγουν συνεχώς τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα προκαλώντας οικονομική ασφυξία στη χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει από την παγίδα αυτή αναπτύσσοντας μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες των BRICS, αλλά και με τις ΗΠΑ.
 
Οι νέοι εκβιασμοί των Βρυξελλών πώς το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συνιστά μονομερής ενέργεια και δεν πρόκειται να εγκριθούν από τους «θεσμούς» κάθε άλλο παρά στην άρση του αδιεξόδου συμβάλλουν παραμονή της Συνόδου Κορυφής και της πενταμερούς διάσκεψης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και η οποία θα γίνει την Πέμπτη στις 9 το βράδυ.
 
Στη διάσκεψη αυτή θα συμμετάσχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 
 
Κατά τη συνάντηση αυτή θα επιδιωχθεί από ελληνικής πλευράς να βρεθεί μία λύση σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της κρίσης γενικώς, αφού οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί, όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να τορπιλίσουν την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα να ζητούν παράλογα πράγματα.
 
Αν δεν βρεθεί λύση σε αυτή τη συνάντηση τότε η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές, θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς άλλες πηγές χρηματοδότησης. Ήδη, οι επαφές με την ρωσική κυβέρνηση μπαίνουν σε νέο δρόμο και είναι ενδεικτικό ότι κατά την επίσπευση που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα στις 8 Απριλίου και στη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο.
 
Η Ρωσία έχει δηλώσει πώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με ένα ποσό, αρχικώς της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος βρίσκεται ήδη στη Μόσχα λειτουργώντας ως προπομπός του Αλέξη Τσίπρα και η πρώτη δήλωση που έκανε στα ρωσικά μέσα ήταν πώς «η Ελλάδα θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Ρωσία και την ομάδα των BRICS».
 
Ο κ. Ήσυχος και η κυβέρνηση γενικότερα αναφέρονταν κυρίως στην Κίνα και τη Βραζιλία. Η πρώτη έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, λόγω των τεράστιων επενδυτικών συμφερόντων της στην περιοχή και ήδη ετοιμάζεται ταξίδι στο Πεκίνο, ελληνικής αντιπροσωπείας  υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Όσο για τη Βραζιλία, η χώρα του καφέ μπαίνει στο κάδρο εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Ένας άλλος λόγος είναι πώς οι χώρες των BRICS επιχειρούν να ανδειχθούν και μέσα από την οικονομική τους συνεργασία δημιουργώντας τη δική τους παγκόσμια τράπεζα με ένα αρχικό αποθεματικό κεφάλαιο της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων και τους δικούς τους οίκους αξιολόγησης. 
 
Η ελληνική κυβέρνηση κοιτάζει προς αυτή την κατεύθυνση, της στήριξης της δηλαδή από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τη στιγμή που η Ευρωπαική Ένωση της συμπεριφέρεται απαξιωτικά και ζητώντας την υποταγή της σε ένα μνημόνιο που ο ελληνικός λαός δεν θέλει και δεν αντέχει. 
 
Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τους δικούς τους λόγους να βρεθεί μία λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαικής Ένωσης. Αφενός να μην πληγεί περαιτέρω η παγκόσμια οικονομία από ένα «ατύχημα» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αφετέρου για να μην καταλήξει η Ελλάδα με την κρίσιμη για τους Αμερικανούς γεωστρατηγική θέση στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.
 
Τα θέματα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν πως συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιας για θέματα ευρωπαικά των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ, στις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει επαφές σε υψηλό επίπεδο.
 
Η στροφή προς τις χώρες των BRICS και τις ΗΠΑ για την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη και θα γίνεται ξεκάθαρη ακόμη περισσότερο όσο οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν στις απειλές, τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς. Το ζήτημα είναι αν μία προσέγγιση με αυτές τις χώρες μπορεί να δώσει άμεσα λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
 
 
 defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top