Ο βρετανικός στρατός κατηγορείται , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today, ότι απέτυχε να προστατεύσει την ψυχική υγεία τουλάχιστον χιλίων στρατιωτών του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 1.000 Βρετανοί στρατιωτικοί  αναζήτησαν  ψυχιατρική θεραπεία μετά τη χορήγηση  φαρμάκων κατά της ελονοσίας με την ονομασία Lariam.
 
Η οργάνωση «Η Ελευθερία της Πληροφορίας» (FOI) αποκάλυψε ότι το  ποσοστό  των στρατιωτών  είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, με 994 Βρετανούς στρατιώτες να εισάγονται σε ψυχιατρικές κλινικές ή ψυχιατρικά νοσοκομεία από το 2008.
 
Τα στοιχεία πίσω στο 2007, αποκαλύπτουν ότι  ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς  το φάρμακο Lariam, ήταν επίσης γνωστό και ως mefloquine και ήταν σε χρήση για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας  υπερασπίστηκε με συνέπεια το φάρμακο, το οποίο είναι ένα από τα πολλά που χορηγείται στα στρατεύματα, εν μέσω ανησυχιών ότι το Lariam συμβάλλει στην εξάπλωση της μιας ιδιότυπης επιδημίας ψυχικής νόσου   στις  Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό συμβαίνει παρά την αυξανόμενη πίεση από ανώτερους στρατιωτικούς, ακτιβιστές και συγγενείς των πληγέντων στρατιωτών .
 
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο  φάρμακο, απαγορεύτηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια, και ο Βρετανικός στρατός αποφεύγει να χορηγήσει στους πιλότους ή στους άνδρες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών. Το φάρμακο όμως   εξακολουθεί να χορηγείται στο Ηνωμένο Βασίλειο στις υπόλοιπες χερσαίες δυνάμεις .
 
Η χρήση του συνεχίζεται παρά τις αποδείξεις, που το συνδέουν σαφώς την σφαγή το 2012 στην περιοχή Panjwai στο Αφγανιστάν, στην οποία ένας στρατιώτης των ΗΠΑ εκτέλεσε εν ψυχρώ  17 Αφγανούς αμάχους μετά την λήψη του φαρμάκου, γράφει  το άρθρο του Russia Today. Ο Αμερικανός λοχίας Robert Bales καταδικάστηκε παρά ταύτα  σε ισόβια κάθειρξη.
 
Σε μια εσωτερική έκθεση, η Roche, ο κατασκευαστής του φαρμάκου, περιέγραψε τις δολοφονίες ως «ανεπιθύμητο συμβάν».
 
Η εταιρεία παραγωγής Roche παραδέχεται  όμως ότι οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν «ψευδαισθήσεις, ψύχωση, αυτοκτονία, αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά» , καθώς και το ότι μπορεί  να προκληθεί  «σοβαρή νευροψυχιατρική  διαταραχή ».
 
defencenet.gr  
 

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top