Mε μία κινηση "ματ"  χωρίς να διαρρεύσει τίποτα και ενώ ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς υπέγραψε την "ανάσταση" του ρωσικού αγωγού South Stream.
 
Ο κύβος ερρίφθη: Λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Β.Πούτιν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς υπέγραψε στη Βουδαπέστη μαζί με τους ομόλογούς του, της Ουγγαρίας, της Σερβίας, των Σκοπίων και της Τουρκίας, Κοινή Διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας.
 
Πρόκειται για μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν είναι. Έπί του πρακτέου η Ελλάδα επέλεξε ενεργειακό "στρατόπεδο" και στέλνει μήνυμα στην ΕΕ ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και δεν θα ξαναακολουθήσει εντολές που προάγουν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου (αν και αυτοί που κερδίζουν πραγματικά είναι οι πρώτοι).
 
Στην ουσία ο νέος αγωγός παίρνει "σάρκα και οστά" αφού οι χώρες που υπέγραψαν είναι όσες χρειάζονται για να μεταφερθεί το ρωσικό αέριο στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ουγγαρία. Από εκεί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα αναρωτηθούν αν αξίζει να μείνουν απ'έξω προς χάρη της Ουάσιγκτον, και να περιμένουν τη "σωτηρία" τους από αγωγούς τύπου TAP και από κοιτάσματα αμφίβολης απόδοσης όπως το Σαχ Ντενίζ 2.
 
Σε δεύτερη φάση ο αγωγός αυτός προβλέπεται να δώσει φυσικό αέριο σε Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία. Παρακάμπτει Ουκρανία και Βολυγαρία, όπου φαίνεται ο αμερικανικός παράγοντας να έχει πατήσει γερά το "πόδι" του.
 
Λίγες ώρες πριν πετάξει για τη Μόσχα, για να συμπαραταχθεί στην ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Κοτζιάς πραγματοποίησε ένα σύντομο, αλλά άκρως σημαντικό ταξίδι στη Βουδαπέστη. Εκεί έβαλε την υπογραφή του σε μια Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία που περιλαμβάνει το ρωσικό αγωγό.
 
Το EuObserver μεταδίδει πως η Ελλάδα και η Ουγγαρία ενέκριναν τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα, ο Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του, Peter Szijjarto, πρόσθεσαν τα ονόματά τους σε μια πολιτική δήλωση σχετικά με τον «Turkish Stream» μαζί με τους ΥΠΕΞ της Σερβίας, των Σκοπίων και της Τουρκίας.
 
Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «εξέφρασε υποστήριξη για να δημιουργηθεί μια εμπορικά βιώσιμη επιλογή της διαδρομής και μια πηγή διαφοροποίησης για την παροχή φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, μέσω των εδαφών των χωρών μας, προς τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
 
Μάλιστα, καλεί την ΕΕ να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των υποδομών που σχετίζονται με το έργο και υποστηρίζει ότι ο αγωγός «θα έχει σημαντική συμβολή στη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα πρέπει ως εκ τούτου να είναι κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Εκφράζει, επίσης, ενδιαφέρον για την «διασύνδεση των υποδομών φυσικού αερίου των χωρών μας με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
 
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μπλοκάρει την κατασκευή του South Stream προκαλώντας αναταραχές στη Βουλγαρία και εξήγγειλε τη δημιουργία του Turkish Stream που θα περάσει από την Τουρκία, φυσικά, αλλά και από την Ελλάδα. Είχε προσθέσει, δε, πως όταν κατασκευαστεί θα διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. Επομένως, αν η ΕΕ θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώσει για τις διασυνδέσεις.
 
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μπλοκάρει τον South Stream κατόπιν εντολών της Ουάσιγκτον ασχέτως εάν αυτό ερχόνταν σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντά τους. Σημειώνεται ότι η Γερμανία απέκτησε στάτους υπερδύναμης χάρις την πολιτική του Γκ.Σρέντερ, ο οποίος έφερε το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία δίνοντάς της ενεργειακή ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ.
 
Ο νέος επίτροπος ενέργειας, Maroš Šefčovič, επέκρινε επίσης το νέο καθώς θεωρεί πως ανήκει σε ένα πολιτικό σχέδιο που σκοπό έχει να αποδυναμώσει την Ουκρανία και να δημιουργήσει μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία,αλλά ο πραγματικός λογος είναι ότι ακολουθεί και αυτός αμερικανικές εντολές και επιθυμεί την πλήρη εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ.
 
Όπως αναφέρει το άρθρο, η συνάντηση της Βουδαπέστης αντιπροσωπεύει ένα νέο πλήγμα για την ενότητα της ΕΕ μετά την κρίση στην Ουκρανία. Η Ρωσία φλερτάρει με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Ιταλία ως εν δυνάμει συμπαραστάτες σε ένα ενδεχόμενο βέτο κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα δεν θα πρέπει να θεωρείται άκαιρη και δίχως συγκεκριμένο αντικείμενο, καταλήγει το άρθρο.
 
Στο μεταξύ στην "Bild" συνέχισαν να γράφουν άρθρα που βγάζουν "αφρούς" για τους δύο ηγέτες που θα συναντηθούν σήμερα, τον Α.Τσίπρα και τον Β.Πούτιν, ¨ξεσκονίζοντας" το παρελθόν τους.
 
Για τον Αλέξη Τσίπρα θυμίζει πως "ήταν 14 χρόνια στην ΚΝΕ, διετέλεσε γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού («Ένωση Αριστερών Νέων»), έγινε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αποκάλεσε τους Ουκρανούς "μεταρρυθμιστές" (ο ορισμός των Ουκρανών αμερικανοκίνητων ναζί σύμφωνα με την εφημερίδα) φασίστες, είναι πολέμιος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς τες άχρηστες και αδιέξοδες".
 
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν σημειώνει πως προέρχεται από μια οικογένεια κομμουνιστών και ο πατέρας του ήταν εργάτης. Έκανε καριέρα στην KGB και στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική καριέρα. Ονειρεύεται τη δημιουργία μιας «Νέας Ρωσίας» και μια «Ευρασία» ως αντίβαρο στην ΕΕ.
 
Και τους δύο, όμως, τους συνδέουν κάποια πράγματα: ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει η ΕΕ και η Άνγκελα Μέρκελ. Κατόπιν τούτων διερωτάται η Bild:«Τί πραγματικά σχεδιάζουν ο Τσίπρας και ο Πούτιν στη συνάντησή τους πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Πώς το βαθύ κόκκινο των δύο πολέμιων και μαχητών του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστών μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους;"
 
Κατά τη γερμανική εφημερίδα, ο Τσίπρας ελπίζει πως η Ρωσία θα παίξει το ρόλο της στρατηγικής, εναλλακτικής λύσης για την Ελλάδα έτσι ώστε να πάψει να εξαρτάται από τα δάνεια της ΕΕ και την κηδεμονία της Δύσης. Ο Πούτιν ποντάρει στην Ελλάδα για να σκάσει το μπαλόνι των κυρώσεων που τού έχουν επιβληθεί. Στο ενδιάμεσο, μπορούν να υπάρχουν συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου, άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, φθηνότερη τιμή για το φυσικό αέριο και ίσως κάποια δάνεια, όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του Κρελμίνου. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν να υπογράψουν είναι ένα σύμφωνο «αντι-Μέρκελ».
 
Για να καταλήξει η εφημερίδα: «Ο Τσίπρας και ο Πούτιν έχουν δύο ημέρες μπροστά τους για να προβάλουν την άρνησή τους στη Δύση. Μετά ο καθένας θα επιστρέψει στην πραγματικότητα. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό αυτή είναι ότι πρέπει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αλλιώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και στη συνέχεια ο ίδιος».
 
Στην Bild έχουν πολύ φαντασία. Ακόμα πιστεύουν ότι ζουν στις ημέρες ενός 4ου Ράιχ. Μόνο που ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό: Το προηγούμενο Ράιχ ξεκίνησε την καταστροφή του από την Ελλάδα και ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά από τη Ρωσία. Πάλι οι δύο αυτές χώρες είναι πρωταγωνίστριες εναντίον του καινούριου, οικονομικού μεν αλλά εξίσου ολοκληρωτικού, καθεστώτος. Η Ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται.
 
 
defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top