Στην μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στην Κρμαία προχώρησε η Ρωσία ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί του ρωσικού κριμαϊκού εδάφους.
 
Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει πριν ενάμισυ μήνα ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην ανακτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, προσθέτοντας τότε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει για την ύπαρξη ανάλογων σχεδίων.
 
«Δεν ξέρω εάν υπάρχουν πυρηνικά όπλα εκεί τώρα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν σχέδια, όμως επί της αρχής η Ρωσία μπορεί να το κάνει» ανέφερε ο Μιχαήλ Ουλιανόφσκ, επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου των όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Φαίνεται πως η Ρωσία ήδη έχει εφαρμόσει και εφαρμόζει το κυριαρχικό της δικαίωμα.
 
Το ουκρανικό  Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή  Rostov του Don, ρωσική  στρατιωτική  αυτοκινητοπομπή  υψίστης ασφαλείας , κινήθηκε  μεταφέροντας φορτηγά  που είχαν σαφή «ένδειξη» στα ρωσικά,  « πυρηνική απειλή» προς την Κριμαία,όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα gazeta.ru.
 
Σύμφωνα με πάντα με τις ίδιες πηγές πραγματοποιήθηκε μεταφορά ρωσικών πυρηνικών κεφαλών από την περιοχή του Ροστώφ, προς την Χερσόνησο της Κριμαίας, 
 
Η μεταφορά έλαβε χώρα σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις 23 Απριλίου , όταν στο Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στο Ροστώφ , υπήρξε κλήση από αυτόπτη μάρτυρα (προφανώς επρόκειτο για Ουκρανό πράκτορα).
 
Σύμφωνα με τον καλούντα, από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ροστόφ,  και με κατεύθυνση την χερσόνησο της Κριμαίας , διήλθαν με συνοδεία πολλών αυτοκινήτων, στρατιωτικά   φορτηγά,  με ένδειξη «πυρηνικός κίνδυνος».
 
Το ουκρανικό  Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αμέσως ανακοίνωσε ότι πρόκειται σαφώς για μεταφορά μετά από εντολή της  Μόσχας προς την Κριμαία πυρηνικών κεφαλών για τα κινητά συστήματα πυραύλων , Iskander και  Bastion .
 
Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ δεν διέθεταν πληροφορίες σχετικά με τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας  στην Κριμαία.
 
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη της Μόσχας επουδενί λόγο, είτε έγινε είτε δεν έγινε. Αυτό όμως που σίγουρα η ρωσική πλευρά ήθελε να "δει" η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ είναι ότι η "μεταφορά" πυρηνικών κεφαλών από ρωσικής πλευράς έγινε «μέρα μεσημέρι», δεν εμπίπτει στους όρους της «ασφαλούς μεταφοράς» και δεν επιθυμούσε να το κρατήσει κρυφό, στέλνοντας ένα ακόμα σαφές μήνυμα στον δυτικό συνασπισμό,ότι η Κριμαία είναι οριστικά ξανά ρωσική, και "δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι'αυτό".
 
 
 
 
 defencenet.gr

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top