Σε καζάνι που βράζει μεταβάλλονται οι Μαύρη Θάλασσα και η Μεσόγειος όπου Κίνα και Ρωσία ξεκίνησαν μαζικές ναυτικές ασκήσεις και την Τουρκία να ζητά την διοίκηση της Νατοικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.
Οι φρεγάτες Linyi και Weifang του Κινεζικού Ναυτικού και το αερόστρωμνο πυραυλοφόρο πλοίο Samum του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού ολοκλήρωσαν την Παρασκευή 15 Μαΐου τη διέλευση των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Μια ομάδα πολεμικών πλοίων των Πολεμικών Ναυτικών Ρωσίας και Κίνας έχουν εισέλθει στο Αιγαίο Πέλαγος και κατευθύνονται προς την περιοχή της Μεσογείου όπου θα πραγματοποιήσουν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Join Sea 2015», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού Ναυτικού Πλοίαρχος Ιγκορ Ντιγκάλο.
Τα Ναυτικά της Ρωσίας και Κίνας θα πραγματοποιήσουν την πρακτική φάση των ασκήσεων τους με την ονομασία Joint Sea 2015 στη Μεσόγειο Θάλασσα από 17 έως 21 Μαΐου.
Στα γυμνάσια της Joint Sea 2015 θα συμμετέχουν εννιά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων των φρεγατών Linyi και Weifang και ενός πλοίου υποστήριξης από το Κινεζικό Ναυτικό. Το Ναυτικό της Ρωσίας θα εκπροσωπείται από το καταδρομικό καθοδηγούμενων πυραύλων Moskva, το πλοίο συνοδείας Ladny, τα μεγάλα πλοία αμφίβιων αποβάσεων Alexander Otrakovsky και Alexander Shabalin, το αεροστρωμνο πυραυλοφόρο πλοίο Samum και ένα ρυμουλκό πλοίο.
Η ολοένα και μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Σινο-Ρωσικών σχέσεων με βάση τις χώρες BRICS έχει ως αποτέλεσμα να ενδυναμωθεί και η στρατιωτική συνεργασία. 
Η Κίνα βλέπει ότι η Δύση όχι μόνο δεν θέλει να προσφέρει μια στην ανάπτυξη και την παγκόσμια ειρήνη αλλά προσπαθεί να απομονώσει την Κίνα ακόμα και απο τις παραδοσιακές τις περιοχές και αυτός είναι ο κύριος λόγος του κινεζικού "χτυπήματος" στην Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία ίσως παίζει τον ρόλο του "χρήσιμου ηλίθιου" στην γεωπολιτική σκακιέρα με την Δύση να εκμεταλλεύεται την νεο-οθωμανική μανία και την θέτει μπροσταρη στο μέτωπο εναντίον της Ρωσίας.
Έτσι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την κοινή ‘Task Force’ για υψηλή επιφυλακή (VJTF) το 2021», πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με τους εταίρους τους στην αποστολή στο Αφγανιστάν.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, μετά την Σύνοδο της Ουαλίας του Σεπτεμβρίου του 2014, ενέκριναν ένα σχέδιο δράσης για την ετοιμότητα η οποία εξηγεί τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί εντός της ομάδας Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, άλλη, υψηλής επιφυλακής,  που θα μπορούσε να αποσταλεί σε περιοχές κρίσης σε ελάχιστο χρόνο.
 
Το Δεκέμβριο η Συμμαχία ενέκρινε τη σύσταση  της ομάδας μετάβασης σε υψηλή επιφυλακή, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, καθώς και τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ καθόρισε τις παραμέτρους της ομάδας. Αποφασίστηκε η ομάδα να περιλαμβάνει  πέντε χιλιάδες στρατό ξηράς, με υποστήριξη από αέρα, θάλασσα και ειδικές δυνάμεις.
 
Το κύριο σώμα της ομάδας χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα επανδρώνεται εκ περιτροπής από το «κράτος πλαίσιο» που το 2016 θα είναι η Ισπανία και ακολουθεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η Τουρκία ζήτησε να είναι η επόμενη χώρα ανάληψης της ομάδας.
 
Η Αν.Μεσόγειος γίνεται πλέον ακόμα ένα κομμάτι της γεωπολιτικής σκακιέρας και η Ελλάδα θα γίνει περιζήτητος σύμμαχος επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ακόμα και την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.
 
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να έχει τον πλήρη έλεγχο της εθνικής της πολιτικής και να αποφασίστεί πλέον να εκσυγχρονιστούν οι ΕΕΔ ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
 
 
 
 
 
 defencenet.gr 

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top