06 Μαῒου
,
1405.—Γεννιέται ο Γεώργιος Καστριώτης υιός του Ιωάννη και αργότερα εθνικός ήρωα των αλβανών. Για την καταγωγή του ο Marini Barletii, πρώτος του βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών», ενώ ολόκληρη η βιογραφία αναφέρεται μόνο σε Ηπειρώτες και καθόλου σε αλβανούς. Επίσης, ο ίδιος ο Σκεντέρμπεης απευθυνόμενος προς τον ηγεμόνα τού Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και προδίδοντας έτσι την καταγωγή και τα αληθινά του αισθήματα, γράφει : «οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες, εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος τού οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν».
1602.—Στην Μονή Σωτήρος, στην τοποθεσία Δομπού του Ελικώνα, κοιμάται ειρηνικά ο Όσιος Σεραφείμ. Ήταν ο Άγιος στου οποίου το σκήνωμα συνήθιζε να παίρνει ευλογία ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πριν από τις μάχες του.
1790.— [π.ημ.] Ο ήρωας Λάμπρος Κατσώνης συνάπτει σκληράν ναυμαχίαν εναντίον των τούρκων εις τον Καφηρέα (έναντι της Άνδρου) και προξενεί εις τον τουρκικόν στόλον καταστροφές. Στην ναυμαχία αυτή που ξεκίνησε στις 6/17 Μαῒου 1790, αντιπαρατάχθηκαν στην αρχή είκοσι τουρκικά πλοία απέναντι σε επτά του Λάμπρου Κατσώνη. Το μεσημέρι της 7ης /18ης Μαῒου «…ξεκίνησε η σκληρότερη σε ένταση ναυμαχία, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και συνολικά ήταν αρκετά επιτυχής για τους γενναίους Έλληνες…»γράφει ο Ρώσος ιστορικός Γιούρι Πριάχιν.
1821 .—Τέσσερα ελληνικά πλοία υπό τον Ψαριανό Ανδρέα Γιαννίτση, επιστρέφοντας από την καταδρομική επιχείρηση στα παράλια του Μελανικού Κόλπου [Δαρδανέλια], με υψωμένη την τουρκική σημαία για παραπλάνηση, βάλλουν αιφνιδιαστικώς κατά του φρουρίου της Ίμβρου και αποβιβάζουν Ψαριανούς επαναστάτες, οι οποίοι αναγκάζουν τους τούρκους να υποχωρήσουν στο εσωτερικό του νησιού, καταλαμβάνουν το φρούριο, το καταστρέφουν και συναποκομίζουν σημαντικές ποσότητες πολεμοφοδίων. [βλ.και 2/5]
.—Ο Μουσταφάμπεης, κεχαγιάμπεης τού Χουρσίτ πασά, με εντολή την καταστολή τής εξεγέρσεως, μπαίνει στην Τρίπολη για να ενισχύσει τους πολιορκημένους τούρκους. Για μερικές μέρες δεν έκανε απολύτως τίποτα πιστεύοντας ότι στη θέα και μόνο του στρατού του οι Έλληνες θα σκόρπιζαν κατι τέτοιο όμως δεν έγινε.Ο Κολοκοτρώνης ενισχύει τα στρατόπεδα σε Χρυσοβίτσι, Λεβίδι και Πιάνα με δυνάμεις υπό τους Πλαπούτα και Ανδρέα Παπαδιαμαντόπουλο
1823.—Ο Νικόλαος Κριεζιώτης νικά τους τούρκους τού Ομέρ μπέη στο Βατίσι τής Καρύστου και τον καθηλώνει από τις 11 έως τις 25 Μαῒου.
1825.—Οι πολιορκημένοι τού Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη και προκαλούν μεγάλη σύγχυση στους τούρκους, αλλά τελικώς αναγκάζονται να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
1865.—Αρχίζουν την λειτουργεία τους τα μεταλλεία του Λαυρίου. Μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια, με ανάπτυξη κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.επί Πεισιστράτου. Περί το 480 π.Χ. τα έσοδα του δήμου των Αθηναίων που προέρχονται από την εξαγωγή του αργύρου θα βοηθήσουν για να ναυπηγήσει ο Θεμιστοκλής τον στόλο που νίκησε τους Πέρσες στην Σαλαμίνα.Τότε έπεισε ο Θεμιστοκλής τους πολίτες της Αθήνας να παραιτηθούν του μεριδίου τους από τα έσοδα των μεταλλείων και να το προσφέρουν για την ναυπήγηση στόλου.Μετά από πολλούς αιώνες, το 1863μ.Χ. ο Ιταλός Σερπιέρι ήλθε στο Λαύριο, και το 1864 ίδρυσε την ιταλογερμανική εταιρεία Roux-Serpieri-Fressynet· το 1865 άρχισε πάλι η παραγωγή αργυρούχου μολύβδου στο Λαύριο.
1876.—Σφαγή των προξένων της Γαλλίας και Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη από τον τουρκικό όχλο.
1889.—Σε έκτακτη συνέλευσή τους, οι πληρεξούσιοι της Κρήτης καταθέτουν σχέδιο ψηφίσματος το οποίο κύρυττε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα είχε την άμεση και βιαία αντίδραση της Πύλης σε βάρος του χριστιακού πληθυσμού και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
1897.—Οι ελληνικές δυνάμεις πιέζονται σκληρώς υπό των τουρκικών παρά τον στενωπόν του Δομοκού και αναγκάζονται να συμπτυχθούν. Αυτή η μάχη υπήρξε το αποκορύφωμα, αλλά ουσιαστικά και το τέλος του πολέμου. Με παρέμβαση του τσάρου της Ρωσίας, [αδελφού της Βασιλίσσης Όλγας της Ελλάδος], ο σουλτάνος θα αποδεχθεί πρόταση προσωρινής ανακωχής.
1898.—Τα Τρίκαλα απελευθερώνονται για άλλη μία φορά από την οθωμανική κατοχή στην οποία περιήλθαν στις 13 Απριλίου του 1897, ως αποτέλεσμα του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου. Η πρώτη τους απελευθέρωση είχε γίνει στις 23 Αυγούστου 1881.
1903.—Ιταλικά πολεμικά πλοία στέλνονται στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τον σουλτάνο να καταπνίξει επανάσταση στη Μακεδονία.[!!]
1919.—Άτακτοι τούρκοι στην Μ.Ασία ενοχλούν το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα.
1920.—Εις το μέτωπον της Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.
1921.—Ο ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.
1922.—Η ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία ενεργεί ανιχνεύσεις περιπόλων.
1924.—Οι φόνοι, οι δηώσεις, οι εξισλαμισμοί και παντός είδους βιαιοπραγίαι κατά της ομογένειας της Ανατολίας, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση.
1926.—Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δίνονται δάνεια και στις γυναίκες.
1936.—Η κυβέρνησις καταστέλλει με βία την από 29 Απριλίου απεργία που πραγματοποίησαν οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης και η οποία στις 6 Μαΐου μεταβλήθηκε σε πανεργατική.
.—Η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει τον Νόμο υπ’ αριθ. 3 (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/ 12.5.1936), με τον οποίο δύνανται να στεγαστούν προσωρινά σε διαμερίσματα του κτηρίου της Βουλής το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο.
.—Η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει τον Νόμο υπ’ αριθ. 3 (Φ.Ε.Κ. τεύχ. Α΄, 12.5.1936), με τον
αποφασίζεται ότι από τις Βιβλιοθήκες της Βουλής, η Βιβλιοθήκη Ψυχάρη-Μπενάκη διατηρείται στο κτήριο της οδού Ανθίμου Γαζή ως φιλολογική βιβλιοθήκη και όλη η παλαιά βιβλιοθήκη μεταφέρεται στο Μέγαρο της Βουλής.
1980.—Ντεμπούτο του Νίκου [Γεωργαλή] Γκάλη στην Εθνική Ελλάδας στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά, σημειώνοντας 25 πόντους. Παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Ρόδο, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιού Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Με ύψος 1,83 κατάφερε να διαπρέψει στο κατεξοχήν παιχνίδι των ψηλών, δημιουργώντας νέα πρότυπα.
1984.—Το ΚΟΔΗΣΟ του Γιάγκου Πεσμαζόγλου, αποφασίζει να συνεργαστεί με τη ΝΔ στις εκλογές.
1986.—Σοβαρότατα προβλήματα προκαλεί στην χώρα η ραδιενεργός μόλυνση που οφείλεται στο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας του χειρότερου γνωστού πυρηνικού ατυχήματος, που δημιούργησε μια περιβαλλοντολογική καταστροφή τις οποίας ακόμη δεν έχουμε μετρήσει πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες.
1991.—Στην Αθήνα αρχίζει η δίκη του Γιώργου Λούβαρη και τεσσάρων απόστρατων αξιωματικών, που κατηγορούνται για το σκέλος της αγοράς του αιώνα, που έγινε το 1987.
1995.—Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος την Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΗΚ, πρώην υπουργός και βουλευτής Γεώργιος Μαύρος, σε ηλικία 86 ετών από πνευμονικό οίδημα. «Το 1952, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, βάζει τέλος στα επίσημα γεύματα και τις κοσμικές δεξιώσεις που παρέθεταν οι ναυτικοί διοικητές μετατρέποντας τις βάσεις των ανωτάτων ναυτικών διοικήσεων και τα πολεμικά πλοία σε κοσμικά σαλόνια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβη ένα γεγονός, η αντίδρασή του στο οποίο υποδηλώνει τις αντιλήψεις του ως προς το ζήτημα της άμυνας της χώρας. Η βουλγαρία κατέλαβε ελληνική νησίδα και δολοφονήθηκε έλληνας αξιωματικός. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να απέχει από κάθε ενέργεια μέχρι οι ξένοι παρατηρητές να ολοκληρώσουν τη σύνταξη του πορίσματος. Μετά την υποβολή του εν λόγω πορίσματος, οι βούλγαροι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη νησίδα, δεν υπάκουσαν και δέχθηκαν ελληνικά πυρά. Σε αρνητικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με αυτή την αντίδραση δήλωσε τα εξής: «… Η διαφύλαξις της ακεραιότητος της χώρας εναντίον εισβολών εις την μεθόριον … είναι θέμα του Διοικητού της μονάδος προκαλύψεως, ο οποίος οφείλει να δράσει κεραυνοβόλως … Ως προς την ανάμιξιν του Ατλαντικού Οργανισμού διευκρινίζεται ότι ουδεμία ανάγκη προηγούμενης εγκρίσεώς του υπάρχει… Εν τοιαύτη περιπτώσει η Ελλάς θα ευρίσκετο εις δεινήν θέσιν, διότι θα εγνώριζον οι παρά τα σύνορα εχθροί ότι εις οιανδήποτε επίθεσίν των, η Ελλάς ώφειλε να αναμένη με τας χείρας εσταυρωμένας την συγκατάθεσιν των χωρών του Ατλαντικού. Θα ήτο αφελές να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάς δαπανώσα το ήμισυ του προϋπολογισμού δια την συντήρησιν του μεγαλυτέρου στρατού της Ηπειρωτικής Ευρώπης, δεν δύναται να υπερασπισθή το έδαφός της αμυνομένη εναντίον θρασείας προκλήσεως των βουλγάρων».
1997.—Οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση να μη φορολογηθούν επιπλέον οι δωρεές και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.
2004.—Φθάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
2007.—O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάϊναλ-φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.
2012.—Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην χώρα.
.
.
.
.
.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
,
1405.—Γεννιέται ο Γεώργιος Καστριώτης υιός του Ιωάννη και αργότερα εθνικός ήρωα των αλβανών. Για την καταγωγή του ο Marini Barletii, πρώτος του βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών», ενώ ολόκληρη η βιογραφία αναφέρεται μόνο σε Ηπειρώτες και καθόλου σε αλβανούς. Επίσης, ο ίδιος ο Σκεντέρμπεης απευθυνόμενος προς τον ηγεμόνα τού Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και προδίδοντας έτσι την καταγωγή και τα αληθινά του αισθήματα, γράφει : «οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες, εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος τού οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν».
1602.—Στην Μονή Σωτήρος, στην τοποθεσία Δομπού του Ελικώνα, κοιμάται ειρηνικά ο Όσιος Σεραφείμ. Ήταν ο Άγιος στου οποίου το σκήνωμα συνήθιζε να παίρνει ευλογία ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πριν από τις μάχες του.
1790.— [π.ημ.] Ο ήρωας Λάμπρος Κατσώνης συνάπτει σκληράν ναυμαχίαν εναντίον των τούρκων εις τον Καφηρέα (έναντι της Άνδρου) και προξενεί εις τον τουρκικόν στόλον καταστροφές. Στην ναυμαχία αυτή που ξεκίνησε στις 6/17 Μαῒου 1790, αντιπαρατάχθηκαν στην αρχή είκοσι τουρκικά πλοία απέναντι σε επτά του Λάμπρου Κατσώνη. Το μεσημέρι της 7ης /18ης Μαῒου «…ξεκίνησε η σκληρότερη σε ένταση ναυμαχία, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και συνολικά ήταν αρκετά επιτυχής για τους γενναίους Έλληνες…»γράφει ο Ρώσος ιστορικός Γιούρι Πριάχιν.
1821 .—Τέσσερα ελληνικά πλοία υπό τον Ψαριανό Ανδρέα Γιαννίτση, επιστρέφοντας από την καταδρομική επιχείρηση στα παράλια του Μελανικού Κόλπου [Δαρδανέλια], με υψωμένη την τουρκική σημαία για παραπλάνηση, βάλλουν αιφνιδιαστικώς κατά του φρουρίου της Ίμβρου και αποβιβάζουν Ψαριανούς επαναστάτες, οι οποίοι αναγκάζουν τους τούρκους να υποχωρήσουν στο εσωτερικό του νησιού, καταλαμβάνουν το φρούριο, το καταστρέφουν και συναποκομίζουν σημαντικές ποσότητες πολεμοφοδίων. [βλ.και 2/5]
.—Ο Μουσταφάμπεης, κεχαγιάμπεης τού Χουρσίτ πασά, με εντολή την καταστολή τής εξεγέρσεως, μπαίνει στην Τρίπολη για να ενισχύσει τους πολιορκημένους τούρκους. Για μερικές μέρες δεν έκανε απολύτως τίποτα πιστεύοντας ότι στη θέα και μόνο του στρατού του οι Έλληνες θα σκόρπιζαν κατι τέτοιο όμως δεν έγινε.Ο Κολοκοτρώνης ενισχύει τα στρατόπεδα σε Χρυσοβίτσι, Λεβίδι και Πιάνα με δυνάμεις υπό τους Πλαπούτα και Ανδρέα Παπαδιαμαντόπουλο
1823.—Ο Νικόλαος Κριεζιώτης νικά τους τούρκους τού Ομέρ μπέη στο Βατίσι τής Καρύστου και τον καθηλώνει από τις 11 έως τις 25 Μαῒου.
1825.—Οι πολιορκημένοι τού Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη και προκαλούν μεγάλη σύγχυση στους τούρκους, αλλά τελικώς αναγκάζονται να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
1865.—Αρχίζουν την λειτουργεία τους τα μεταλλεία του Λαυρίου. Μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια, με ανάπτυξη κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.επί Πεισιστράτου. Περί το 480 π.Χ. τα έσοδα του δήμου των Αθηναίων που προέρχονται από την εξαγωγή του αργύρου θα βοηθήσουν για να ναυπηγήσει ο Θεμιστοκλής τον στόλο που νίκησε τους Πέρσες στην Σαλαμίνα.Τότε έπεισε ο Θεμιστοκλής τους πολίτες της Αθήνας να παραιτηθούν του μεριδίου τους από τα έσοδα των μεταλλείων και να το προσφέρουν για την ναυπήγηση στόλου.Μετά από πολλούς αιώνες, το 1863μ.Χ. ο Ιταλός Σερπιέρι ήλθε στο Λαύριο, και το 1864 ίδρυσε την ιταλογερμανική εταιρεία Roux-Serpieri-Fressynet· το 1865 άρχισε πάλι η παραγωγή αργυρούχου μολύβδου στο Λαύριο.
1876.—Σφαγή των προξένων της Γαλλίας και Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη από τον τουρκικό όχλο.
1889.—Σε έκτακτη συνέλευσή τους, οι πληρεξούσιοι της Κρήτης καταθέτουν σχέδιο ψηφίσματος το οποίο κύρυττε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα είχε την άμεση και βιαία αντίδραση της Πύλης σε βάρος του χριστιακού πληθυσμού και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
1897.—Οι ελληνικές δυνάμεις πιέζονται σκληρώς υπό των τουρκικών παρά τον στενωπόν του Δομοκού και αναγκάζονται να συμπτυχθούν. Αυτή η μάχη υπήρξε το αποκορύφωμα, αλλά ουσιαστικά και το τέλος του πολέμου. Με παρέμβαση του τσάρου της Ρωσίας, [αδελφού της Βασιλίσσης Όλγας της Ελλάδος], ο σουλτάνος θα αποδεχθεί πρόταση προσωρινής ανακωχής.
1898.—Τα Τρίκαλα απελευθερώνονται για άλλη μία φορά από την οθωμανική κατοχή στην οποία περιήλθαν στις 13 Απριλίου του 1897, ως αποτέλεσμα του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου. Η πρώτη τους απελευθέρωση είχε γίνει στις 23 Αυγούστου 1881.
1903.—Ιταλικά πολεμικά πλοία στέλνονται στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τον σουλτάνο να καταπνίξει επανάσταση στη Μακεδονία.[!!]
1919.—Άτακτοι τούρκοι στην Μ.Ασία ενοχλούν το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα.
1920.—Εις το μέτωπον της Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.
1921.—Ο ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.
1922.—Η ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία ενεργεί ανιχνεύσεις περιπόλων.
1924.—Οι φόνοι, οι δηώσεις, οι εξισλαμισμοί και παντός είδους βιαιοπραγίαι κατά της ομογένειας της Ανατολίας, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση.
1926.—Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δίνονται δάνεια και στις γυναίκες.
1936.—Η κυβέρνησις καταστέλλει με βία την από 29 Απριλίου απεργία που πραγματοποίησαν οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης και η οποία στις 6 Μαΐου μεταβλήθηκε σε πανεργατική.
.—Η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει τον Νόμο υπ’ αριθ. 3 (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/ 12.5.1936), με τον οποίο δύνανται να στεγαστούν προσωρινά σε διαμερίσματα του κτηρίου της Βουλής το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο.
.—Η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει τον Νόμο υπ’ αριθ. 3 (Φ.Ε.Κ. τεύχ. Α΄, 12.5.1936), με τον
αποφασίζεται ότι από τις Βιβλιοθήκες της Βουλής, η Βιβλιοθήκη Ψυχάρη-Μπενάκη διατηρείται στο κτήριο της οδού Ανθίμου Γαζή ως φιλολογική βιβλιοθήκη και όλη η παλαιά βιβλιοθήκη μεταφέρεται στο Μέγαρο της Βουλής.
1980.—Ντεμπούτο του Νίκου [Γεωργαλή] Γκάλη στην Εθνική Ελλάδας στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά, σημειώνοντας 25 πόντους. Παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Ρόδο, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιού Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Με ύψος 1,83 κατάφερε να διαπρέψει στο κατεξοχήν παιχνίδι των ψηλών, δημιουργώντας νέα πρότυπα.
1984.—Το ΚΟΔΗΣΟ του Γιάγκου Πεσμαζόγλου, αποφασίζει να συνεργαστεί με τη ΝΔ στις εκλογές.
1986.—Σοβαρότατα προβλήματα προκαλεί στην χώρα η ραδιενεργός μόλυνση που οφείλεται στο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας του χειρότερου γνωστού πυρηνικού ατυχήματος, που δημιούργησε μια περιβαλλοντολογική καταστροφή τις οποίας ακόμη δεν έχουμε μετρήσει πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες.
1991.—Στην Αθήνα αρχίζει η δίκη του Γιώργου Λούβαρη και τεσσάρων απόστρατων αξιωματικών, που κατηγορούνται για το σκέλος της αγοράς του αιώνα, που έγινε το 1987.
1995.—Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος την Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΗΚ, πρώην υπουργός και βουλευτής Γεώργιος Μαύρος, σε ηλικία 86 ετών από πνευμονικό οίδημα. «Το 1952, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, βάζει τέλος στα επίσημα γεύματα και τις κοσμικές δεξιώσεις που παρέθεταν οι ναυτικοί διοικητές μετατρέποντας τις βάσεις των ανωτάτων ναυτικών διοικήσεων και τα πολεμικά πλοία σε κοσμικά σαλόνια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβη ένα γεγονός, η αντίδρασή του στο οποίο υποδηλώνει τις αντιλήψεις του ως προς το ζήτημα της άμυνας της χώρας. Η βουλγαρία κατέλαβε ελληνική νησίδα και δολοφονήθηκε έλληνας αξιωματικός. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να απέχει από κάθε ενέργεια μέχρι οι ξένοι παρατηρητές να ολοκληρώσουν τη σύνταξη του πορίσματος. Μετά την υποβολή του εν λόγω πορίσματος, οι βούλγαροι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη νησίδα, δεν υπάκουσαν και δέχθηκαν ελληνικά πυρά. Σε αρνητικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με αυτή την αντίδραση δήλωσε τα εξής: «… Η διαφύλαξις της ακεραιότητος της χώρας εναντίον εισβολών εις την μεθόριον … είναι θέμα του Διοικητού της μονάδος προκαλύψεως, ο οποίος οφείλει να δράσει κεραυνοβόλως … Ως προς την ανάμιξιν του Ατλαντικού Οργανισμού διευκρινίζεται ότι ουδεμία ανάγκη προηγούμενης εγκρίσεώς του υπάρχει… Εν τοιαύτη περιπτώσει η Ελλάς θα ευρίσκετο εις δεινήν θέσιν, διότι θα εγνώριζον οι παρά τα σύνορα εχθροί ότι εις οιανδήποτε επίθεσίν των, η Ελλάς ώφειλε να αναμένη με τας χείρας εσταυρωμένας την συγκατάθεσιν των χωρών του Ατλαντικού. Θα ήτο αφελές να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάς δαπανώσα το ήμισυ του προϋπολογισμού δια την συντήρησιν του μεγαλυτέρου στρατού της Ηπειρωτικής Ευρώπης, δεν δύναται να υπερασπισθή το έδαφός της αμυνομένη εναντίον θρασείας προκλήσεως των βουλγάρων».
1997.—Οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση να μη φορολογηθούν επιπλέον οι δωρεές και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.
2004.—Φθάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
2007.—O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάϊναλ-φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.
2012.—Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην χώρα.
.
.
.
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
..
.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου